3 évnél régebbi cikk

Lesz idén poloskainvázió vagy sem Székesfehérváron és környékén?
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Lesz idén poloskainvázió vagy sem Székesfehérváron és környékén?

Augusztus elején, közepén Európa-szerte kevesebb poloskát észleltek, akkor a szakemberek találgattak még, hogy mi lehet az oka, és az is kérdés volt: megússzuk-e komolyabb poloskainvázió nélkül a szezont?

"Valószínűleg az aszályos tavasz miatt kevesebb idén a poloska, de nem csak Magyarországon észlelték idén a poloskák első nemzedékének elmaradását" - ezt nyilatkozta augusztus közepén az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

Akkor még az is kérdésként merült fel, lesz-e idén komolyabb invázió a szezonban? A kérdésre azonban hamar választ adott a természet.

"Sajnos már régen elkezdődött a poloskainvázió. Idén azonban főként a zöld vándorpoloska és lárvanemzedéke szívogatja nemcsak gyümölcsöket, hanem a zöldségeket is" - mondta el kérdésünkre dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára, hozzátéve, a rovarkártevőknek, így a poloskának is kimondottan kedvezett a száraz, meleg időjárás.

"Annyi változás van, hogy tavaly az ázsiai márványos poloskából és a zöld vándorpoloskából is nagyon sok volt, idén viszont inkább a vándorpoloskából található több. A őszi, hűvösebb időjárás beköszöntéig velünk is maradnak, és károsítanak a zöldségesekben, gyümölcsösökben" - emelte ki dr. Aponyi Lajos.

Az elmúlt években Székesfehérváron és környékén is folyamatosan okozott problémát a poloskák nagy számú jelenléte, tavaly pedig már poloskatérképen is követhettük az inváziót és annak mértékét. A térkép szerint jelenleg (2020.08.31.) Székesfehérvár és környéke még a kevésbé terhelt területek közé tartozik poloska szempontjából.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek