3 évnél régebbi cikk

Felkészült a fehérvári felsőoktatás a félévkezdésre
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár TV
Felkészült a fehérvári felsőoktatás a félévkezdésre

A járványhelyzet kihívás elé állítja a hétfőn induló egyetemeket is. A Fehérváron működő felsőoktatási intézmények ennek ellenére felkészülten várják a hallgatókat, az országos ajánlások betartásával mindenhol zavartalanul indulhat az oktatás. A közösségi események háttérbe szorulnak, mert most a legfontosabb a félév sikeres teljesítése.

Zárt térben csak maszkban, kézfertőtlenítés után lehet tartózkodni, emellett úgy kellett átvariálni az oktatási struktúrát, hogy minél kevesebb legyen a személyes kontakt. Ezt az Óbudai Egyetem gyakorlatorientált képzésében is figyelembe vették. A tananyag nem változott, csak az oktatási módszer.

Már a nyáron tudtuk, hogy ezt az évet hibrid oktatásban kezdjük, ami tulajdonképpen egy ilyen vegyes oktatást jelent. Vagyis a nagy létszámú előadások, ahogy tavasszal, most is online lesznek megtartva, és csak a kis létszámú konzultációk és laborok lesznek egyénileg, illetve csoportosan személyes jelenléttel megtartva.” - árulta el Pogátsnik Mónika Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese.

Valós idejű, stream-elt órák és az egyetem online rendszerébe feltöltött tananyagok adják az oktatás gerincét.

 

Hőmérő és szájmaszk

A Corvinus Egyetem Fehérvári Campusán időpontra érkeztek a hallgatók, hogy beköltözzenek a kollégiumba. A testhőmérséklet mérés itt is kötelező, ahogy a szájmaszk viselése és a kézfertőtlenítés is. Itt már előre rögzítették azokat az előadásokat, amelyeket bármikor megnézhetnek a hallgatók a vizsgához, a kis létszámú órák személyes jelenléttel zajlanak, amíg ez lehetséges.

Jelenleg a félév teljesítése az első, a közösségi programokat, és a személyes érintkezéseket is korlátozzák az egyetem területén belül.

"A kollégiumoknál is meg kellett hozni azt az intézkedést, hogy sajnos nem tudnak vendéget fogadni a hallgatók, a saját biztonságuk és egészségük érdekében. Nyilván kicsit nehézséget fog okozni nekik, hogy nem mehet be hozzájuk bárki, de sajnos meg kellett hoznunk ezt az intézkedést.” - mondta el Horváth Béla Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának igazgatója.

 

 Élő közvetítés a tanteremből

A Kodolányi Egyetemen is felkészültek a hétfőn induló félévre. Itt már korábban megoldott volt a tantermek online elérhetősége. Ez azt jelenti, hogy az órákat a hallgatók a teremben felszerelt kamera segítségével élő közvetítésként is nézhetik, vagy akár később visszanézhetik azt. A Kodolányi egyetemen 2014 óta működik távoktatás is, mégsem egyszerű számukra az intézkedések betartása.

Szinte fizikailag lehetetlen órarendet teremteni, kreálni, mert hát az előadás! Akkor úgy kellene, hogy egy nap csak előadás, másik nap meg csak szeminárium van. Ha felváltva tartjuk, nem tudom hazaküldeni a fiatalokat, vagy akkor ugyanúgy itt lesz a folyosón, és online jelentkezik be fölöslegesen, ahelyett, hogy benn ülnénk a teremben.” - ismertette dilemmájukat Berta Ákos, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese.

A technikai feltételek adottak, a diákok telefonon, tableten, és számítógépen is követhetik a tananyagot, amelyből remélhetőleg félévkor sikeres vizsgát is tesznek majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek