Partly cloudy32 °C
2021. június 21. hétfő Alajos
Menü
Házhozszállítás

Felkészült a fehérvári felsőoktatás a félévkezdésre

Felkészült a fehérvári felsőoktatás a félévkezdésre
Belépéskor hőmérőzés (Fotó: Fehérvár TV )

A járványhelyzet kihívás elé állítja a hétfőn induló egyetemeket is. A Fehérváron működő felsőoktatási intézmények ennek ellenére felkészülten várják a hallgatókat, az országos ajánlások betartásával mindenhol zavartalanul indulhat az oktatás. A közösségi események háttérbe szorulnak, mert most a legfontosabb a félév sikeres teljesítése.

Zárt térben csak maszkban, kézfertőtlenítés után lehet tartózkodni, emellett úgy kellett átvariálni az oktatási struktúrát, hogy minél kevesebb legyen a személyes kontakt. Ezt az Óbudai Egyetem gyakorlatorientált képzésében is figyelembe vették. A tananyag nem változott, csak az oktatási módszer.

Már a nyáron tudtuk, hogy ezt az évet hibrid oktatásban kezdjük, ami tulajdonképpen egy ilyen vegyes oktatást jelent. Vagyis a nagy létszámú előadások, ahogy tavasszal, most is online lesznek megtartva, és csak a kis létszámú konzultációk és laborok lesznek egyénileg, illetve csoportosan személyes jelenléttel megtartva.” - árulta el Pogátsnik Mónika Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese.

Valós idejű, stream-elt órák és az egyetem online rendszerébe feltöltött tananyagok adják az oktatás gerincét.

 

Hőmérő és szájmaszk

A Corvinus Egyetem Fehérvári Campusán időpontra érkeztek a hallgatók, hogy beköltözzenek a kollégiumba. A testhőmérséklet mérés itt is kötelező, ahogy a szájmaszk viselése és a kézfertőtlenítés is. Itt már előre rögzítették azokat az előadásokat, amelyeket bármikor megnézhetnek a hallgatók a vizsgához, a kis létszámú órák személyes jelenléttel zajlanak, amíg ez lehetséges.

Jelenleg a félév teljesítése az első, a közösségi programokat, és a személyes érintkezéseket is korlátozzák az egyetem területén belül.

"A kollégiumoknál is meg kellett hozni azt az intézkedést, hogy sajnos nem tudnak vendéget fogadni a hallgatók, a saját biztonságuk és egészségük érdekében. Nyilván kicsit nehézséget fog okozni nekik, hogy nem mehet be hozzájuk bárki, de sajnos meg kellett hoznunk ezt az intézkedést.” - mondta el Horváth Béla Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának igazgatója.

 

 Élő közvetítés a tanteremből

A Kodolányi Egyetemen is felkészültek a hétfőn induló félévre. Itt már korábban megoldott volt a tantermek online elérhetősége. Ez azt jelenti, hogy az órákat a hallgatók a teremben felszerelt kamera segítségével élő közvetítésként is nézhetik, vagy akár később visszanézhetik azt. A Kodolányi egyetemen 2014 óta működik távoktatás is, mégsem egyszerű számukra az intézkedések betartása.

Szinte fizikailag lehetetlen órarendet teremteni, kreálni, mert hát az előadás! Akkor úgy kellene, hogy egy nap csak előadás, másik nap meg csak szeminárium van. Ha felváltva tartjuk, nem tudom hazaküldeni a fiatalokat, vagy akkor ugyanúgy itt lesz a folyosón, és online jelentkezik be fölöslegesen, ahelyett, hogy benn ülnénk a teremben.” - ismertette dilemmájukat Berta Ákos, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese.

A technikai feltételek adottak, a diákok telefonon, tableten, és számítógépen is követhetik a tananyagot, amelyből remélhetőleg félévkor sikeres vizsgát is tesznek majd.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
  Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
 • Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
  Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
 • Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
  Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
 • Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
  Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
 • Szabad az út Horvátországba
  Szabad az út Horvátországba
 • Folytatódik a településfásítási program
  Folytatódik a településfásítási program
 • Jól fizet a diákmunka idén nyáron
  Jól fizet a diákmunka idén nyáron
 • Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások
  Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Eseménynaptár