3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: cél, hogy az ország működőképes maradjon, az óvodák, iskolák normális rendben működhessenek
Kormányinfó: cél, hogy az ország működőképes maradjon, az óvodák, iskolák normális rendben működhessenek

Nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapokat - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón.

A kormány a szerdai ülésen a járványhelyzettel kapcsolatban a nemzeti konzultációt adatait is értékelte, illetve megállapította, hogy elérte az országot a járvány második hulláma - mondta el Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón, hozzátéve, az egészségügyet sikerült felkészíteni, rendelkezésre állnak a védekezéshez szükséges feltételek.

Nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapokat, Magyarországnak működnie kell, de mindent tegyünk meg az emberi élet és az egészség védelme érdekében, ezért a védekezés célja az is, hogy az ország működőképes maradjon, az óvodák, iskolák normális rendben működhessenek - emelte ki Gulyás Gergely.

A kormányinfón elhangzott: nyáron a külföldről való behurcolás volt a veszélyforrás, ezért van szükség a szigorú határzárra. A sikeres védekezés érdekében maradnak a meglévő a járványügyi intézkedések: a szociális védőtávolság, a maszkviselés, és arra kérnek minden embert, hogy ezeket tartsák be. 

Az egészségügy felkészítve, beszereztek mindent, ami a hatékony egészségügyi védekezéshez szükséges,  lélegeztetőgépet, maszkot, kesztyűt - jelentette ki Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, a fertőzésszámok magasak, de a halálozások száma érdemben nem nőtt, mert fiatalabb korosztály érintett. 

Rekordszámú fertőzött csütörtökön 
718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő.

A gazdasági adatokkal kapcsolatban a miniszer elmondta, a júliusi munkanélküliség 4,7 százalék volt, ami jobb adat, mint az uniós átlag, ami 7,2 százalék volt.

A munkavállalók számát tekintve a legkisebb veszteséggel vészelte át az ország az első hullámot.

A járvány elleni védekezésre több mint 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből már sokat költöttek. A gazdaságpolitikai intézkedések 2207 milliárd forintot tesznek ki, a hitelmoratórium 3000 milliárd forintos lehetőséget biztosít. 2100 milliárd forint az új tőkeprogramok kerete, az NHP hajrá pedig 1500 milliárd forintos keretet biztosít. A moratórium lehetőségével a cégek kétharmada, a lakosság fele élt.

Az év első felében a magyar gazdaság 6,1 százalékos esést szenvedett el. A munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a fegyelmezett védekezésen és a működés fenntartásán van most a fókusz.

Újságírói kérdésre az idősek vásárlási sávjával kapcsolatban elhangzott: értékelik a nemzeti konzultáción beküldött válaszokat, és ennek tükrében döntenek. 

A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét - emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. "Általános korlátozásra nem kell számítani, de azt nem tehetjük meg, hogy ha egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem lépünk. Csak a végső megoldás az iskola bezárása, de biztosítanunk kell a nem fertőzött gyermekek oktatását" - mondta el a miniszterelnök.

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek