3 évnél régebbi cikk

Okosbuszok készülnek a fehérvári Ikarusban
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Okosbuszok készülnek a fehérvári Ikarusban
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Európai uniós forrásnak köszönhetően önjáró, elektromos, intelligens alvázcsalád fejlesztését és prototípus kivitelezését valósíthatják meg az Ikarusban, így akár már egy év múlva elkészülhet az első okosbusz Székesfehérváron.

Hamarosan már okos autóbuszok építésére is lesz lehetőség az Ikarusban, ugyanis 841 millió európai uniós támogatást nyert a fehérvári cég önjáró, elektromos, intelligens alvázcsalád fejlesztésére és prototípusára.

A pályázati forrás felhasználásával, másfél milliárd forintos tervezett költséggel csuklós és tizenkét méteres buszok alvázát tervezik meg, és ezekre felépítményként a buszokat. Ennek alapja az a másfél éves tapasztalat, amelyet elektromos busz építésében elértek. Most például huszonöt ilyen jármű készül az Ikarus csarnokaiban.

"Azt terveztük, hogy az európai versenyképességnek az elérésével tudjunk egy újfajta termékkel megjelenni. Ennek a járműnek, amelyet majd tervezni fogunk, az alapja nyilván az Ikarus múltja. Ezen kívül elektronikát és az okosságot is mi fogjuk fejleszteni" - mondta Tankó Zoltán, az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezetője.

A pályázatot az Óbudai Egyetemmel közösen nyerte meg az Ikarus. Az oktatási intézmény feladata elsősorban a busz okosságának a megteremtése.

"A szolgáltató pontosan tudhatja, hogy mennyi töltés van a buszon, milyen tempóban ment a jármű, illetve, hogy a sofőr fáradt vagy sem. Ilyen jellegű jelzéseket online, real time-ban, tehát azonnali eléréssel fogunk tudni mutatni majd a szolgáltató számára" - folytatta Tankó Zoltán, az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezetője.

A fejlesztést most kezdik el, a cél, hogy jövő ilyenkorra legyen egy prototípus, amelyet be lehet mutatni a leendő megrendelőknek.

Addig is mutatunk egy kis ízelítőt, hogyan készülnek a buszok az Ikarusnál:

Borítókép: Körtvélyes Tivadar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek