Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü

Mi okozhatja a rossz szájszagot?

Mi okozhatja a rossz szájszagot?
Több egészségügyi problémára is utalhat a kellemetlen szájszag (Fotó: Kiss László)

Az emésztőrendszer, a légutak vagy a fogak problémái is okozhatnak kellemetlen leheletet. De bármelyik is, mindenképp érdemes tenni ellene.

A rossz szájszag (latinull halitosis) kellemetlen, de sokszor ártalmatlannak tűnő probléma, amit gyakori fogmosással, szájvízzel, mentolos rágóval próbálunk elsősorban elfedni. Fontos azonban megkeresni a kiváltó okot, mert olyan egészségügyi gondokra figyelmeztethet, melyeket muszáj orvosolni.

 

A fogak problémái

Legegyérterműbben adja magát, hogy a szájszag okát a szánkban keressük, leginkább a fogaink környékén. Az ápolatlan vagy szuvas fogak, a nem megfelelő szájhigiénia olyasmi, amin egy kis odafigyeléssel nem nehéz változtatni. Mossunk naponta kétszer fogat, használjunk fogselymet, és menjünk félévente ellenőrzésre a fogorvoshoz. A fogak elszíneződése, illetve érzékenysége a hidegre vagy az édes ízekre a fogszuvasodás biztos jele. Ez pedig kezeletlenül hamarosan lyukas fogakhoz vezet.

De nem csak a fogak, hanem a fogíny is lehet sérült, megtámadhatják különféle baktériumok. A gyulladt íny szintén lehet a rossz szájszag kiváltó oka. Ahogyan az orrpolip, a krónikus nátha és a krónikus orrmelléküreg gyulladás is. Ezek ugyanis mind megnehezítik az orrlégzést, így a szánkon keresztül kell levegőt vennünk, ami horkoláshoz és szájszárazsághoz vezethet. Utóbbi hatására elterjednek a különböző baktériumok a szánkban, melyek következtében rossz lesz a leheletünk.

 

Légutak betegségei

A levegő a szájon, illetve orron keresztül eljut a garatba, majd onnan a tüdőbe. Ha bármelyik részen gyulladás vagy valamilyen betegség alakult ki, akkor ezek okozhatnak rossz leheletet. Utóbbi a különféle vírusok következtében kialakult hörghurut, illetve tüdőgyulladás esetén is igaz.

 

Emésztőrendszeri gondok

Gyomorégés, baktériumok okozta gyulladás, a nyelőcsövön található gombák, baktériumok vagy daganatok is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Ha valamilyen oknál fogva megváltozik az emésztésünk, annak szintén rossz lehelet lehet a következménye. Cukorbetegek esetén acetonos leheletről szoktunk beszélni, ami azért alakul ki, mert a szervezet nem tudja teljesen lebontani a zsírokat, így azok acetonná alakulnak.

 

Szájpenész

A szájpenész során fehér, kitüremkedő részek keletkeznek a szánkban, pontosabban az arcunk belső részén, illetve a nyelven. Ezek a foltok néha az ínyen, a mandulákon, a szájpadláson és a torokban is megtalálhatóak. Ha letöröljük ezeket, akkor alattuk enyhén vérző területet találunk. A szájpenész további tünetei közé tartozik a kellemetlen szájszag, illetve a torok és a száj kivörösödése, melyeket égő érzés is kísér.


(Forrás: benu.hu)

További ajánlatok: 
www.mentahaz.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Szombaton és vasárnap is folytatódik a lakosság oltása a székesfehérvári kórházban
  Szombaton és vasárnap is folytatódik a lakosság oltása a székesfehérvári kórházban
 • Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
  Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján

Eseménynaptár