3 évnél régebbi cikk

Churros, a tízperces fánk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Churros, a tízperces fánk

A spanyolajkúak egyik legkedveltebb édessége a churros, amely egy forró olajban kisütött fánkszerű tészta. Mivel rendkívül könnyen, tíz perc alatt össze lehet dobni, ezért mára kis túlzással az egész világot meghódította.

Hogy az első churrost ki készítette, nem lehet tudni. A spanyolok szerint évszázadokkal ezelőtt a hegyekben legeltető pásztorok találták fel, akik a tűz fölött egyszerű kenyeret akartak sütni.

Hosszas próbálkozások és kudarcok során rájöttek, ha hosszúkás, csillagformájú tésztát készítenek, könnyebben átsül a belseje úgy, hogy a kérge ropogós marad.

Mivel a kenyérke alakja hasonlított a birkák szarvára, ezért az általuk legeltetett churra fajtájú birkáról churrosnak nevezték el.

Kínából érkezett?

A portugálok szerint az „ősváltozat” receptjét még ők hozták Kínából. Az eredetileg sós, youtiao névre hallgató étel később vált a spanyol pásztorok kedvenc édességévé.

Eredet ide vagy oda, a churros igazán akkor terjedt el, amikor a spanyol és a portugál nemesek elkezdték a tésztarudacskákat csokoládéba mártogatni.

Sajtos, gyümölcsös vagy vaníliás

Ma a churrosnak tengernyi változata létezik. Spanyolországban a tészta vastagsága és alakja szinte városonként változik. Sevillában például spirál alakban sütik ki. Kelet-Andalúziában lazább tésztával dolgoznak, ezért vékonyabbak a rudacskák és teljesen sima a felületük. Kubában gyümölcslekvárral, Brazíliában csokoládéval, Mexikóban vaníliakrémmel töltik. Kolumbiában cukros tejjel teszik fényessé a felületét. Uruguay-ban pedig sós-savanyú, sajttal töltött változatot is készítenek.

Van tojás, nincs tojás

A spanyolok a churrosba sohasem tesznek tojást, csak olívaolajat. Ettől lesz az egész ropogós. Az amerikai kontinensen kerülhet bele tojás is, és olaj helyett vajjal lazítják a tésztát, így sokkal könnyedebb lesz a végeredmény. Mi most az amerikai változatot készítettük el, amit aztán fahéjban forgattunk meg és házi baracklekvárral kínáltunk.

Fahéjas tönkölychurros

Hozzávalók egy adaghoz

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt
  • negyven gramm vaj
  • húsz deka nádcukor
  • egy tojás
  • kb. egy deci víz
  • egy csipet só
  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj
  • négy evőkanál cukor

Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet.

Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!

Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.

Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.)

Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük.

A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek