1 évnél régebbi cikk

Izzadd ki a káros vegyületeket!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Izzadd ki a káros vegyületeket!

A verejtékezésnek sokkal fontosabb funkciója is van annál, minthogy lehűtse a testünket: toxikus anyagok távozását segíti elő, vagyis a méregtelenítésben játszik fontos szerepet.

Nemrég szó volt arról, hogy a verejtékezésnek van egy nagyon érdekes funkciója a testhőmérséklet-szabályzás és az elektrolit-kiválasztásban játszott szerepén túl: az, hogy kiválasztja a szervezetünkben felgyűlt nehézfémeket és petrolkémiai anyagokat. A vérünkben, a vizeletünkben és az izzadságunkban különböző mennyiségben találhatók toxikus anyagok.

Vannak olyan mérgező vegyületek, melyek kizárólag a verejtékkel tudnak távozni a szervezetünkből.

A kanadai Kelet-Ontarió Kutatóközpont Gyermekkórházának kutatóorvosai által közzétett "Arzén, kadmium, ólom és higany a verejtékben" című tanulmányban a tudósok 24 olyan vizsgálat eredményeire támaszkodnak, melyek mind a verejtékben található toxikus anyagok szintjét mérték.

A vizsgálatok során kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akik nagyobb környezeti terhelésnek vagy több káros hatásnak vannak kitéve, általában nagyobb koncentrációban tartalmazott mérgező anyagokat a vizeletük, vérük, a bőrükön pedig azonos mennyiségű vagy több ilyen anyag választódott ki a vizelethez képest.

Az arzént figyelve az orvosok megállapították, hogy a bőrön át történő kiválasztás többszöröse volt a kontrollcsoportnál mért adatoknál. A kadmium sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen a verejtékben, mint a vérplazmában. Az ólomnál pedig kiderült, hogy a szintje normalizálódik a rendszeres szaunázással. - Mindebből az következik, hogy az izzadásnak nagy figyelmet kell szentelni a jövőben, ha a méregtelenítés helyezzük előtérbe!

Egy gasztronómiai tanácsadótól, Felföldi Melittától megtudtam, hogy 2012-ben két tanulmány is megjelent a témában, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az izzadással olyan petrokémiai vegyületektől szabadul meg a testünk, melyek az endokrin mirigyeinket (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, petefészek, here, hasnyálmirigy, tobozmirigy, agyalapi mirigy) károsítják. (Az említett tanulmányok elolvashatók az alábbi linkekre kattintva: https://www.greenmedinfo.com/article/arsenic-cadmium-lead-and-mercury-sweat-systematic-review , https://www.greenmedinfo.com/article/induced-sweating-appears-be-potential-method-elimination-bpa )

A petrokémiai vegyületek közül kiemelném a bisphenol A-t (BPA), mely igen sokféle termékben megtalálható manapság a kontaktlencséktől, a DVD-lemezektől kezdve a fogtömésekig és műanyag vizes palackokig.” – mondta a szakértő – „Mivel ez a vegyület a szervezetünkben hasonló hatást fejt ki, mint az ösztrogén, így kétségtelen, hogy a hormonháztartásba keményen beleavatkozik, hozzájárulva a meddőség, rák, pajzsmirigyproblémák stb. kialakulásához. Az utóbbi időben a biszfenol helyettesítésére más anyagokat is használnak már, azonban azok hormonálisan pont ugyanazokat a folyamatokat indítják el szervezetünkben, mint maga a BPA, szóval azzal sem vagyunk előrébb.”

A fent belinkelt kutatásban húsz személyt izzasztottak mesterségesen. Az elemzések során kiderült, hogy a verejtékük tartalmazott BPA-t még akkor is, amikor a vérből vagy a vizeletből nem lehetett kimutatni ezt a vegyületet. – Vagyis az izzadással megszabadulhatunk a szövetekben felhalmozódott BPA-tól! 

Felföldi Melitta kiemelt még egy anyagot, mely szintén nagyon káros, és a szervezet ugyanúgy az izzadás során tud megszabadulni tőle. Ez a flatát, melyet az ipar elsősorban lágyítószerként alkalmaz, mivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik. Flatátot tartalmaznak a műanyagból (PVC) vagy gumiból készült berendezési és egyéb használati tárgyak, illetve a műszaki és elektronikai cikkek rugalmas bevonatai (pl.: PVC-padló, padlószőnyeg, kábelek).

Az ásványvizes és üdítős palackokból pedig a folyadékba is kioldódhatnak, amit elfogyasztunk. Ezek a vegyületek szintén megzavarják a hormonrendszer összetett élettani működését, sőt befolyásolják a nemi fejlődést és a nemi működést, ami megnyilvánulhat a termékenység csökkenésében, a spermiumszám csökkenésében, PCOS-ben, endometriózisban. Káros hatásúak lehetnek az idegrendszer fejlődésére (hiperaktivitás, autizmus, tanulási nehézségek), sőt elhízást is okozhatnak. A flatátot egyébként gyakran kapcsolatba hozzák a mellrákkal és sok belső elválasztású mirigyeket érintő betegségekkel.

Visszakanyarodva, vagy inkább tovább folytatva az izzadás témáját látható, hogy a verejtékezésnek sokkal fontosabb funkciója is van, minthogy hűtse a testünket, hiszen toxikus anyagok távozását segíti elő, vagyis a méregtelenítésben játszik fontos szerepet!” – összegezte a szakértő – „Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne utáljuk az izzadást, sőt ha kell, mesterséges is idézzük azt elő!”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek