3 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár Önkormányzata május óta végeztet ingyenes COVID-szűréseket az intézményekben
Székesfehérvár Önkormányzata május óta végeztet ingyenes COVID-szűréseket az intézményekben

Székesfehérvár Önkormányzata folyamatosan biztosítja a COVID-tesztelés lehetőségét a saját és nem saját fenntartású intézményekben május óta. Eddig összesen csaknem háromezer vizsgálatot végeztettek el a szakemberek döntése alapján, a gyakorlat szerint az intézményvezetők kezdeményezésére – erről írt mai lakossági tájékoztatójában dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 „Sok szó esik ezekben a napokban a tesztelésekről, pontosabban arról, hogy az Önkormányzatok is teszteljenek. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy tájékoztatást adjak arról, nálunk mi a gyakorlat. Városunkban mi május óta tesztelünk. Már akkor 8000 teszt beszerzéséről döntöttünk, a jogszabályoknak megfelelő beszerzési eljárás keretében. Sok önkormányzati és nem önkormányzati intézményben – pl. szociális és kulturális intézmények, bölcsődék, óvodák, iskolák, háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, városi cégek – eddig összesen 2666 darab tesztet végeztettünk. Október 31-ig 2319 tesztet végeztek el, a héten pedig ezidáig 347 van még folyamatban. A tesztelés lehetőségét természetesen ingyenesen biztosítjuk, beleértve a tesztet és a teszt elvégzését is.

Szakembereinket és az általuk ellátottakat egyaránt teszteljük, ha erre szükség van. A szükségességet pedig nem politikusok, hanem a szakemberek döntik el! A fehérvári gyakorlat az, hogy az intézményvezető kezdeményezheti a tesztelést. Ezidáig minden ilyen intézményvezetői kezdeményezésnek eleget tettünk. Ezt a lehetőséget nemcsak az önkormányzati, hanem az egyéb fenntartású intézmények felé is biztosítjuk, ahogy ezt jeleztük a Tankerület és a Szakképzési Centrum felé is az iskolák vonatkozásában. Ahol ez a járványhelyzet miatt indokolt volt, ezek az intézmények már éltek is ezzel a lehetőséggel, így aztán iskolákban is számos tesztelésre került már sor.

A tesztelés kérdésénél fontos felhívnunk a figyelmet, hogy az országban elsőként Székesfehérváron hoztunk létre a Mentőszolgálat szakmai koordinálásával egy tesztelőállomást, ami folyamatosan működik, segítve a mentősök munkáját, valamint a tesztelésre várókat."

Forrás: ÖKK

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek