3 évnél régebbi cikk

Ultimate Kempo Fight: újra versenyezhettek Fejér megye kempósai
Ultimate Kempo Fight: újra versenyezhettek Fejér megye kempósai

Burián Bendegúz, a Székesfehérvári Kempo SE bajnoka és a Sárosdi Kempo SE harcosa, Lepsényi Zoltán is győzelmet aratott az Ultimate Kempo Fight rendezvényen. Hippeller Panna szoros meccsen, megosztott pontozással második helyezést ért el.

A koronavírus-helyzet miatt régóta nem volt verseny, ahol a sportolóink megmérettették volna magukat. Ezért is örültünk a Nebo Sportegyesület és a Budapest Kempo Fight Klub által megrendezett Ultimate Kempo Fight (UKF) rendezvénynek” – nyilatkozta Polgár Tamás.

A Székesfehérvári Kempo SE edzője elmondta, hogy az UKF az említett vírus miatt speciális körülmények között, fokozott biztonsági és higiéniai előírásokkal zajlott le. Nézőket nem fogadtak, a harcosokon kívül csak az edzők és a bírók lehettek jelen, s ők is csak szájmaszkban. A versenyen kihívásos rendszerben húsz páros csapott össze, az érdeklődők pedig a Facebookon, élő videón követhették nyomon a küzdelmeket, illetve szurkolhattak a sportolóknak.

A rendezvényen Burián Bendegúz képviselte a Székesfehérvári Kempo Egyesületet. A csőszi fiatalember full-contact A-Viadal szabályrendszerben lépett tatamira, ami a kempo-versenyszabályok között az egyik legmegengedőbbnek számít: a küzdelem hagyományos bokszkesztyűben zajlik, teljes erejű ütések rúgások indíthatóak, dobások és földharc, ahol az ellenfél fojtása, feszítése alkalmazható.

Bendi egy remek mérkőzésen aratott meggyőző sikert egy jól felkészült ellenféllel szemben” – jellemezte a viadalt Polgár Tamás – „Az első menetben még csak rászámoltak ellenfelére egy úgynevezett repülő térdrúgás után, a második menetben viszont egy csodálatosan kivitelezett köríves felrúgással, K. O.-val tudta befejezni a harcot.”

 

„Ez a verseny mérföldkőnek számít a sportkarrieremben, mert ez volt az első alkalom, hogy ilyen szabályrendszerben, A-Viadalban indultam” – jegyezte meg Bendegúz – „Nagyon örültem a nagykesztyűs küzdelemnek, ahol minden megengedett technikát teljes erővel lehet végrehajtani. A versenyre főleg állóharcos edzésekkel készültem, mert abban éreztem egy kevés lemaradást és fejleszteni szerettem volna magamat.”

A sportoló szerint a zártkörű verseny miatt – ahol a megszokottnál kisebb volt hely, s kevés az ember – sokkal nagyobb figyelmet kapott a meccse, mint általában. Ezért még inkább úgy gondolta, hogy a maximumot kell kihoznia magából. Tudta, hogy az ellenfele jól képzett, technikás harcos, ezért egy megfontolt küzdelmet tervezett.

Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, de tudom, hogy van még hova fejlődnöm" – mondta – „Összességében úgy gondolom, hogy jól teljesítettem az első ilyen küzdelmemben. Úgy érzem, hogy sikeresen fel tudtam készülni erre a megmérettetésre. Edzéseim során judo-, boksz-, erőnléti, illetve kempoedzéseken vettem részt. Szerencsére kiváló edzőkkel vagyok körülvéve és ezúton is szeretném nekik megköszönni a támogatásukat! A következő verseny, amin el szeretnék elindulni, az a 25. Hanshi Kupa november végén. Gőzerővel készülök rá, hogy ott is megmutathassam, mit is tudok.”

A Sárosdi Kempo SE-t két tanítvány képviselte a UKF versenyen: Hippeller Panna és Lepsényi Zoltán. Zoli az első menetben kiütéssel győzött, Panna pedig megosztott pontozással maradt alul egy szoros meccsen.

„Zoli teljesítménye magáért beszél Egy ilyen győzelmet nem kell megmagyarázni” – mondta edzője, Koncz Gábor – „A mérkőzés elején betalált egy jó ütemben kivitelezett forduló rúgással ellenfele, de Zoli hamar feldolgozta, és pontos találatokkal vetett véget a mérkőzésnek. Panna meccse végig ment, nagyon szoros volt. Gyakorlatilag bármelyik lányt kihozhatták volna szerintem győztesnek, mert nagyon ügyesek voltak. Amit hiányoltam, és utána mondtam is Pannának, az az volt, hogy nem hajtotta ki magát teljesen, picit tartalékolt a végére. Igaz, ebben a vírusos időben sajnos kevés versennyel kevésbé vannak képben a versenyzők az állapotukkal kapcsolatban. Van, aki emiatt kevésbé meri kiadni a tartalékokat.”

Zoli és Panna a Sárosdi Kempo SE edzésein készült a megmérettetésre, valamint mindegyikükkel hétvégén is külön foglalkozott mesterük.

Nagyon szeretem ezt a sportot és szeretek harcolni" – tette hozzá Zoli – „Volt már amatőr meccsem, de sajnos nem értem el igazi sikereket, mert nem készültem fel rendesen a viadalokra. Idén ezért elhatároztam, hogy eredményes leszek és mindent beleadok az edzésekbe és a versenyekbe is.”

A nagylóki kempós a munkája mellett heti 3-4 edzéssel készült a harcra. Kempo- és bokszedzésekre járt, mellette pedig otthoni is edzett - ha volt rá ideje.

Az UKF-en nagyon jól éreztem magam. Remek mérkőzések voltak, rendkívül technikás harcosokkal. Az ellenfelem elég kellemetlen bunyósnak bizonyult, lábbal nagyon ügyes és földön is jól mozgott, remek erőben volt” – értékelte a viadalt – „Nagy nyomást éreztem magamon, mert az volt bennem, hogy bizonyítanom kell, nem szabad veszítenem. Sikerült is idő előtt befejeznem a meccset az első menetben. A cél a győzelem volt, így nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítanom. Szeretném megköszönni az edzőimnek és a csapatomnak, hogy segítettek a felkészülésben.”

Hozzá hasonlóan Panna is nagyon várta már, hogy versenyezhessen:

Nagyon sokat készültünk a versenyre” – mesélte – „Nemcsak a szokásos edzési időpontokban, hanem hétvégenként is. Az UKF-en az ellenfelem nagyon ügyes, taktikás volt. Nem ez volt az első pusztakezes viadalunk. A mérkőzés nagyon szoros volt. Egyfelől örülök a második helyezésnek, másfelől egy kicsit csalódott is vagyok.”

Koncz Gábortól megtudtuk, hogy a Sárosdi Kempo SE sportolói már nagyban készülnek a Hanshi Kupára. Mint mondta:

Nagyon kevés versenyzési lehetőség van idén a kempo területén, s ezért, ami adódik, azt igyekszünk a lehető legjobban kihasználni. A Zen Bu Kan Kempo szövetség támogatja, hogy legyen legalább néhány verseny, meg ha nézők nélkül is, természetesen a szükséges, és a lehető legnagyobb biztonság mellett. Újdonság volt most a viszonylag kevés versenyzővel megtartott UKF, de nagyon pozitív tapasztalata volt minden résztvevőnek. Nagyon jó volt, hogy előre meghatározott párok bunyózhattak a legkomolyabb full-contact szabályrendszerünkben, ami az A-Viadal, és a Pusztakezes Viadal. Tanítványaimmal teljes erővel készülünk a novemberi megmérettetésre, s arra, hogy minél egészségesebbek, fittebbek legyünk ebben a ‘vírusos helyzetben’.”

Borítókép: Sárosdi Kempo SE
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek