3 évnél régebbi cikk

Fontos, hogy óvjuk bőrünket a hidegben!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Fontos, hogy óvjuk bőrünket a hidegben!

Télen nemcsak a kinti hideg szél, hanem a fűtött szoba levegője is jobban szárítja a bőrünket. Sokat tehetünk azonban, hogy megelőzzük a kisebesedést, az extrém hámszárazságot.

Fontos tudni, hogy amint nagyjából nyolc fok alá csökken a hőmérséklet, bőrfelületünk anyagcseréje is másként kezd működni. Lelassul a faggyúmirigyek működése, és óhatatlanul is csökken a bőr nedvességtartalma.

Az ápolás, a hidratálás ezért is nagyon fontos ebben az évszakban.

Az első lépés az öltözködés: ügyeljünk rá, hogy rétegesen öltözzünk. A bőrünkkel közvetlenül érintkező anyagok legyenek jó nedvszívó képességűek és jól szellőzőek, kerüljük a műszálas darabokat. Nem szerencsés, ha átnedvesedett holmiban tartózkodunk sokat a szabadban. Akár az izzadástól lesz vizes a ruhánk, akár a felsőruházat darabjai a csapadéktól, cseréljük őket a lehető leghamarabb szárazra.

A kabát, a sapka és a kesztyű külső rétege pedig jó, ha vízálló anyagból készült.

Sapkát a hajra!

Ne feledkezzünk el a hajunk védelméről sem: a sapka, kapucni használata sem csak azért lényeges, hogy ne fázzon meg a fülünk vagy a fejbőrünk. Ha hosszú a hajunk, inkább rejtsük a kabát alá, a fagy, a pára, a hideg könnyen töredezetté teszi.

Használjunk gyakrabban ápoló pakolásokat, úgy a hajunkra, mint a kezünk vagy az arcunk bőrére.

Hidratáljuk a bőrünket kívül-belül: ügyeljünk az elegendő folyadékfogyasztásra, és használjunk testápoló krémeket, lehetőleg illatanyagoktól mentes, természetesebb változatban. Ilyenkor télen sokszor jól esik a forró fürdő vagy zuhany, de a túl meleg víz is szárítja a bőrt, ezért utána szintén ne hanyagoljuk a hidratálást.

Ügyeljünk az ajkunkra is!

Nagyon fájdalmas lehet, ha az ajak vékony bőre a hideg széltől kiszárad, kicserepesedik. Ha nincs kéznél a szokványos szőlőzsír, mézzel és olívaolajjal is gyorsan enyhíthetjük a kínokat. Akár naponta többször is bekenhetjük az ajkainkat velük.

Cseréljük az átnedvesedett maszkot!

A korábbi telekhez képest 2020-ban új kihívással is szembe kell néznie a bőrünknek is: a szabadtéri maszkviselés következményeivel. A hidegben a leheletünktől hamar átnedvesedik a maszk, ami nem csak a hatékonyságát csökkenti, de a bőrünknek, a torkunknak sem tesz jót, ha azon keresztül vesszük a levegőt. Éppen ezért gondoljunk rá, hogy ha hosszabb időt kell kint töltenünk a szabadban, több maszkot is vigyünk magunkkal, és rendszeresen cseréljük szárazra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek