Cloudy7 °C
2021. január 24. vasárnap Timót
Menü
Házhozszállítás

Rövidebb javítási idő, hosszabb jótállás, erősödnek a fogyasztók jogai - változott a jogszabály

Rövidebb javítási idő, hosszabb jótállás, erősödnek a fogyasztók jogai - változott a jogszabály
Nem kell az eredeti csomagolás, és rövidebb határidővel javítják meg garanciális termékeinket (Fotó: Pexels.com/Ketut Subiyanto)

Az elektronikus jótállási jegy bevezetésével erősödnek a fogyasztók jogai. A január 1-től hatályba lépett szabályváltozások egyértelművé teszik a javítási és csere határidőket, a megvásárolt termék jótállása pedig - a vételártól függően - két vagy három évvel meghosszabbodik.

A 2021. január elsejétől megvásárolt 10 és 100 ezer forint közötti árucikkekre egy, a 100 ezer fölöttiekre kettő, a 250 ezer forintnál drágábbakra már három évig érvényesíthető a jótállási jegy.

A tizenhét éve lényegében változatlan szabály megújítása különösen azért vált időszerűvé, mert a fogyasztóvédelemhez érkező panaszok legnagyobb százaléka ehhez a területhez kapcsolódik - ezt Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár nyilatkozta az MTI-nek.

A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint egyes termékek szervizelése akár 70-100 napot is igénybe vett, így a termék az elhúzódó vagy többszöri javítás miatt kifutott a jótállási időből. Ez év januárjától a jótállási idő meghosszabbodik azzal az idővel, amíg a vásárló a szervizelés miatt nem tudja használni megvásárolt termékét. A jótállási idő csak azután folytatódik, amikor a vevőt értesítették a hiba kijavításáról, és a termék ismét működőképessé vált.

Tizenhét év után változtak a jótállás szabályai (Fotó: pexels.com)
Tizenhét év után változtak a jótállás szabályai (Fotó: pexels.com)
Az érvényben lévő jogszabályban a rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy pénzvisszafizetés megóvja a vevőket a tartós várakoztatástól. A változás új eleme, hogy a szavatossági, jótállási igények érvényesítése nem köthető az eredeti csomagolás meglétéhez.

Az elmúlt évek ellenőrzései alapján szinte minden második üzlet elmarasztalható volt kisebb-nagyobb jogsértésekben. Az új szabályok megkönnyítik a vásárlók garanciális ügyintézését, de a határnapok pontos betartása a vállalkozásokat is segíti fogyasztóbarát működésükben.

Az eladó elektronikus úton is átadhatja a jótállási jegyet e-mailben, letölthető dokumentumként, applikáción keresztül vagy akár a kereskedő honlapján regisztrált felhasználói fiókba küldve. A vásárlónak azt legkésőbb a termék átvételét, vagy üzembe helyezését követő napon meg kell kapnia.

Az új lehetőség egyszerűsíti az adminisztrációt, csökkenti a cégek nyomtatási és anyagköltségeit, de alkalmazása nem kötelező. Az elektronikusan átadott számla egyben jótállási jegy is lehet, ha a tartalma mindenben megfelel a vonatkozó előírásoknak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése