3 évnél régebbi cikk

Zsúfolt parkolók, csirkecsontok és önbíráskodás – mi történik a Fáy András lakótelepen Székesfehérváron?
Zsúfolt parkolók, csirkecsontok és önbíráskodás – mi történik a Fáy András lakótelepen Székesfehérváron?

Csendes, zöldövezeti, kedves – ez a kép él a fehérvári köztudatban a Fáy András lakótelepről. A valóság állítólag közel sem idilli. Utánajártunk, hogy mi történik a fehérvári Fáy András lakótelepen.

„A kétezres évek közepén költöztem ide. Csendes volt, zöldövezeti, még az ajtókat sem kellett zárni, mégsem kellett attól félni, hogy valaki betör a lakásba. Imádtam itt élni” – mondta megkeresésünkre az egyik neve elhallgatását kérő lakó.

Zsúfolt parkolók

A változás akkor kezdődött, mikor néhány éve a környező – főleg a Kisteleki és a Vértanú – utcákban a régi családi házak helyén az új társasházak épültek. És azt mindenki tudja, hogy egy lakáshoz nem egy autó tartozik és nem mindenki váltja meg a kocsibeállót.

„Nincsen annyi beálló, ahány lakás épült, ezért a környékre költőzők is ezt a lakótelepet kezdték el használni. Ha esténként valaki erre sétál, láthatja, hogy mindenhol a füvön autók parkolnak, mert sehol sincsen hely. Például a Huba utca felől hiába van kint a megállni és várakozni tilos tábla, de olyan még nem volt, hogy ott ne állt volna autó. Nem tud hova állni. Nincs más opció. Tény és való volt belőle többször is rendőrségi feljelentés is, de nem történt semmi” - tette hozzá a lakó.

A probléma valakit vagy valakiket nagyon zavar, mert tavaly óta elindult az önbíráskodás a telepen.

„Tíz gépjárműt húztak meg. Nem tudjuk ki tettes. Én értem, hogy valaki jobb esetben a szabálytalanul, a tilosban parkolókat meg akarja leckéztetni, de az akkor sem megoldás, hogy csontig szántjuk az autó oldalát.”

 A lakó ugyanakkor megjegyezte, hogy a telepen a társasházak általában saját magánterülettel rendelkeznek.

„A mi házunk a saját területén saját pénzből épített ki parkolókat. Hatalmas ellenszenvet váltottunk ki, mert ki mertük vágni az elöregedett fákat, de az új helyekre sokan beállnának. Az új parkolót lánccal zártuk le. Egyik este egy hölgy kiszállt az autójából és megkérdezte, hogy mikor veszik le a láncot, mert itt lakik a Kisteleki utcában és szeretné használni az új parkolót.”

Ottjártunkkor is tele voltak a parkolók, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy-egy üres helyet még lehetett találni. Délután és este már nem lennénk benne biztosak.

A parkolási helyzeten feltehetően nem javít, hogy az egykori ABC területén jelenleg egy 20 lakásos társasház épül. Igaz, lesz mélygarázs, de azt nem tudni, hogy a beköltőzők közül hányan fogják megváltani a helyet.

Rejtélyes csirkecsontok

A lakó szerint  parkolási helyzet mellett az utóbbi időkben elszaporodtak a különféle ételmaradékok is a lakótelepen. Itt-ott egy kis szalonnadarab, fél rúd szalámi vagy harminc darab csirkecomb csont. Hogy ki vagy mi tette azt nem tudni, még nem sikerült nyakon csípni az elkövetőt.

"Állat valószínűleg nem, mert a kukák zárhatóak vagy ketrecben vannak. Ha ember, akkor felmerül a kérdés, miért tette. Meg akarta mérgezni a kutyákat? Igaz, mérgezés miatt még nem pusztult el állat a telepen. De akkor miért rakta oda? Igénytelenségből? Lustaságból? Bosszantásból?" - jegyezte meg a lakó.

Kutyapiszok magánterületen

A kérdéseinkkel több lakót, illetve közös képviselőt is megkerestünk, de nagy részük elzárkózott a nyilatkozat minden formájától. Egy idősebb hölgy névtelenül azt mondta, hogy ő az elsők között költözött a Fáy-i telepre. A hosszú évtizedek alatt azt tapasztalta, hogy ahol sok ember él együtt kis területen, ott probléma mindig van, volt és lesz is. Ez igaz erre a lakótelepre is.

"Tudjuk és látjuk, kevés a parkoló. Annak idején nem ennyi autóra lett tervezve a lakótelep! Másrészt itt a társasházaknak saját kertjei vannak, amiket a lakók gondoznak. Ugyan nincsenek körbekerítve, de attól még magánterületnek számítanak. Csak ezek helyén lehet új beállókat kialakítani, de annak meg senki sem örülne, ha autók pöfögnének közvetlenül az ablaka alatt"- fejtette ki az idős asszony, aki gyakran sétál és beszélget a telepen, de ételmaradékkal eddig még nem találkozott.

Az asszony ugyanakkor megjegyezte, hogy a kutyások közül sajnos vannak olyanok, akik nem rendszeresen nem szedik fel a piszkot vagy a magánkertekben sétáltatják az állatot. Ezt többször próbálták jelezni. Volt, hogy még táblát is tettek ki, de másnapra már nyoma veszett.

Ennek ellenére is a nyugdíjas hölgy azt mondta, hogy ezektől függetlenül szeret itt lakni. A problémákat meg csak úgy lehet megoldani, ha első lépésként az emberek saját magukba néznek, és nemcsak a lakásukra, hanem a lépcsőházra, a kiskertekre is úgy vigyáznak, mint a sajátjukra.

Nincsen több közterület

A problémákkal kapcsolatban megkerestük a lakótelep önkormányzati képviselőjét, Deák Lajosnét, aki megkeresésünkkor is épp a Fáy-telepre tartott.

„A Fáy-lakótelepen a játszótér van közterületnek minősítve illetve a bolt előtti parkoló, amit az önkormányzat a saját keretéből épített meg. Ezen kívül több közterület nincsen. Azonban a társasházaknak vannak területeik, ahol saját költségen létesíthetnek parkolókat” - emelte ki Deák Lajosné.

 Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy az autók rongálása és a rejtélyes ételmaradékok ügyében megtették a szükséges lépéseket.

„Kértük a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség segítségét, de ahhoz, hogy a problémák megoldódjanak, a lakók együttműködésére is szükség van. Megoldást jelentene, ha többen összefognának és polgárőrcsoportot alakítanának."

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek