Fair29 °C
2021. június 20. vasárnap Rafael
Menü
Házhozszállítás

13,5 milliárd forint járuléktartozása van közel 70 ezer embernek - érvénytelen lesz a TAJ-számuk február 12-től

Hetvenezren kieshetnek a társadalombiztosítási ellátásból. Ők azok, akik hat hónapon keresztül vagy annál hosszabb ideig nem fizették az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Megyei adatokat nem kaptunk, így nem tudjuk, Fejérben mennyi főt érint az ingyenes ellátás megszűnése.

A havonta 8 ezer forintos biztosítás alól csak a szociálisan rászorultak mentesülhetnek. Ehhez viszont nekik is lépniük kell és igazolniuk az adóhivatal felé, hogy komoly anyagi nehézséget okozna számukra a járulék megfizetése.

Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt vált fizetésképtelenné, akkor mielőbb érdemes felkeresnie a lakóhelye szerinti járási hivatalt. Ők állapítják meg és adnak igazolást arról, hogy a kérelmező valóban a szociális helyzete miatt nem tudja rendezni fennálló tartozását. A szankció alól csak így mentesülhet.
NAV Fejér Megyei Adó-és Vámigazgatósága (Fotó: Google Maps)
NAV Fejér Megyei Adó-és Vámigazgatósága (Fotó: Google Maps)

A NAV tájékoztatása szerint a változás több mint 9,5 millió embert egyáltalán nem érint. A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak, a hajléktalanoknak, valamint a foglalkoztatottaknak és a vállalkozóknak.

Az új törvény 2020. nyarán lépett hatályba, azóta csökkent a nem fizető személyek száma: 2019-ben 80 ezren, tavaly 69 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni a társadalombiztosítás valamely szolgáltatását. (Megyénkénti lebontásról nem kaptunk adatot, így nem tudjuk közölni, Fejérben mennyi főt érint a jogosultság szüneteltetése.) Az így kiszűrt adózók összességében 13,5 milliárd forintot mulasztottak el megfizetni.

A NAV a napokban küldte ki negyedik figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe.

A tartozást, vagy legalább annak egy részét a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as kódú számlára kell befizetni. A figyelemfelhívó levelek csekket is tartalmaznak, a számlaadatok kitöltésével sem kell bíbelődni. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Ma van Apák napja
  Ma van Apák napja
 • Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
  Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
 • Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
  Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
 • A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás
  A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás

A hét sztorija

Eseménynaptár