3 évnél régebbi cikk

Hófúvás is lehet a Dunántúlon az OMSZ csütörtök hajnali riasztása szerint
·Hírekfigyelmeztetés·Utolsó frissítés: undefined
Hófúvás is lehet a Dunántúlon az OMSZ csütörtök hajnali riasztása szerint
·Hírekfigyelmeztetés·Utolsó frissítés: undefined

A Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell ma. A Balaton és a Bakony térségében akár 95 kilométer per órás széllökések is lehetnek.

Markáns lehűlés érkezett az éjszka folyamán hazánkba, erős, viharos széllel és csapadékkal. Február 11-én, csütörtökön 5 óra 40 perckor adta ki legfrissebb figyelmeztető előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat a mára várható időjárással kapcsolatban.

Jegesek az utak a lefagyott csapadék miatt

Reggeltől már mindenütt a havazás lesz a jellemző, azonban egy összeáramlási zónát leszámítva nyugat felől gyorsan el is vonul a csapadékzóna. A déli órákig a keleti tájakon általában véve további lepel - 5 cm friss hó hullhat, azonban hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza városok széles sávjában a már említett konvergens zóna mentén egész nap váltakozó intenzitással havazhat, így arrafelé akár 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Kiemelendő, hogy az éjszakai gyors hidegbetörés következtében a korábban lehullott csapadék a felszínre, az utakra fagyott, így azok jegesek, csúszósak lehetnek!

Hófúvás is lehet

A Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében az északnyugati szelet, illetve az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) pedig az északkeleti szelet kísérhetik nagy területen erős, viharos széllökések (jellemzően 60-85 km/h). Főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb lökések (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon, elsősorban az északkeleti megyékben, illetve a Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell, különösen északkeleten akár erősebb hófúvás is kialakulhat.

A hóval borított, szélcsendes, felhőmentes északkeleti tájakon napnyugatát követően gyorsan zuhanásnak indul a hőmérséklet, kemény fagyokra (-15°C alatti hőmérsékletekre) kell számítani!

Forrás: met.hu

Borítókép: Kovács V. Orsolya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek