Partly cloudy15 °C
2021. március 4. csütörtök Kázmér
Menü
Házhozszállítás

Két világot köt össze a csóri japán torii kapu

Két világot köt össze a csóri japán torii kapu
A japán kultúrában szent helyet jelöl (Fotó: Pál Loránd)

A japán sinto vallásban a torii kapu a profán és a szakrális világot köti össze. Utánajártunk, hogy sok ezer kilométerre Japántól, a csóri hegyoldalba miért került torii kapu?

A japán sinto vallásban a torii kapu a földi és szakrális világ közötti átjárót szimbolizálja. Rajta áthaladva egy nagyobb szentségű térbe érkezünk. A távol-keleti országban számos helyen lehet vele találkozni, ám Magyarországon értelemszerűen nem sok van belőlük. Áll például egy Zagyvarónán, Budapesten, de van Kecskeméten és Délegyházán is. Utóbbiak magánterületre épültek, így a nagyközönség számára nem látogathatóak.

A csóri torii kapu

A csóri kapu azért is különleges, hiszen bárki, aki kíváncsi vagy szereti a távol-keleti kultúrát, felsétálhat hozzá és szimbolikusan átléphet egy szent területre. Mivel nincsen kitéve sem tábla, de még a Google barátunk sem tud a csóri torii történetéről semmit, felmerülhet bennünk a kérdés: hogy miért került ide torii kapu? A válasz jóval egyszerűbb, mint amennyire elsőre tűnik.

Bárki felsétálhat a csóri torii kapuhoz (Fotó: Pál Loránd)
Bárki felsétálhat a csóri torii kapuhoz (Fotó: Pál Loránd)

Egy kis utánajárás után kiderült, hogy toriit körülbelül nyolc évvel ezelőtt Bodri Miklós és egy barátja állította. Egy kagami-ryú danvizsga feladata volt a kapu elkészítése.

A kagami-ryú egy japán hagyományokon, szamuráj eszméken alapuló harcművészet, amelynek célja, hogy a „kard útján” fejlessze a személyiséget.

„17 éve űzöm ezt a harcművészetet. Csóri vagyok és van egy társam, aki szintén csóri. Plusz a fekete övesek szoktak idejönni edzeni, így felmerült bennünk az ötlet, hogy mi lenne, ha itt építenénk meg a torii kaput, amely számunkra a csapatot, az elhivatottságot, a kitartást és az összetartást is jelenti”- mondta Miklós.

A kezdeményezést annak idején önkormányzat is támogatta. Maga az alap kiásása két napig tartott, és ha munkaórákban számoljuk, akkor a kapu elkészítése körülbelül két hetet vett igénybe. Bodri Miklós hozzátette, jövőre szeretnék majd felújítani a toriit, és elképzelhetőnek tartja, hogy a kapu történetéről, jelentéséről elhelyeznek rajta egy táblát.

Hova állítanak torii kaput?

A kapuval kapcsolatban megkerestünk a fiatal, fehérvári sinto valláskutatót, Kiss Lőrincet is.

Japánban torii kaput a szent helyek bejáratához állítottak, ami lehet egy szép fa, egy hegy vagy akár a folyó is, ahol a természeti szellem lakozik. Az emberek odajárnak imádkozni, mert azt érzik, hogy ott van valami erő, ami segíti őket, vagy azért kérlelik, hogy ne bántsa őket. Például ne áradjon ki a folyó. Ezekre a helyekre építenek általában szentélyt is” - fejtette ki a kutató.

A csóri toriihoz nem tartozik szentély. Kiss Lőrinc kiemelte, hogy Japánban a harcművészet szent tevékenységnek számít, és a hagyományos dojók bejáratánál is rendszerint áll egy ilyen kapu. Mivel a csóri hegyoldalban is szoktak a kagami-ryúsok edzeni, ilyen értelemben ez is szent területnek számít.

Egy danvizsga feladata volt a torii kapu készítése (Fotó: Pál Loránd)
Egy danvizsga feladata volt a torii kapu készítése (Fotó: Pál Loránd)

A valláskutató megjegyezte, hogy a torii japánul azt jelenti, ahol a „madár van”. Ez a fajta hagyomány nem egyedülálló a világban. Nem is kell messzire menni! Elég csak megnézni a székelykaput, amelynek szintén van vallási jelentősége, és a tetején nemcsak szimbolikusan, hanem ténylegesen is ott van a galambdúc.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
  Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
 • Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
  Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
 • Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
  Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
 • Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
  Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
 • Felgyorsítják az oltások beadását
  Felgyorsítják az oltások beadását
 • Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
  Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
 • Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
  Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
 • Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
  Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
 • Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért
  Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért