Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Két világot köt össze a csóri japán torii kapu

Két világot köt össze a csóri japán torii kapu
A japán kultúrában szent helyet jelöl (Fotó: Pál Loránd)

A japán sinto vallásban a torii kapu a profán és a szakrális világot köti össze. Utánajártunk, hogy sok ezer kilométerre Japántól, a csóri hegyoldalba miért került torii kapu?

A japán sinto vallásban a torii kapu a földi és szakrális világ közötti átjárót szimbolizálja. Rajta áthaladva egy nagyobb szentségű térbe érkezünk. A távol-keleti országban számos helyen lehet vele találkozni, ám Magyarországon értelemszerűen nem sok van belőlük. Áll például egy Zagyvarónán, Budapesten, de van Kecskeméten és Délegyházán is. Utóbbiak magánterületre épültek, így a nagyközönség számára nem látogathatóak.

A csóri torii kapu

A csóri kapu azért is különleges, hiszen bárki, aki kíváncsi vagy szereti a távol-keleti kultúrát, felsétálhat hozzá és szimbolikusan átléphet egy szent területre. Mivel nincsen kitéve sem tábla, de még a Google barátunk sem tud a csóri torii történetéről semmit, felmerülhet bennünk a kérdés: hogy miért került ide torii kapu? A válasz jóval egyszerűbb, mint amennyire elsőre tűnik.

Bárki felsétálhat a csóri torii kapuhoz (Fotó: Pál Loránd)
Bárki felsétálhat a csóri torii kapuhoz (Fotó: Pál Loránd)

Egy kis utánajárás után kiderült, hogy toriit körülbelül nyolc évvel ezelőtt Bodri Miklós és egy barátja állította. Egy kagami-ryú danvizsga feladata volt a kapu elkészítése.

A kagami-ryú egy japán hagyományokon, szamuráj eszméken alapuló harcművészet, amelynek célja, hogy a „kard útján” fejlessze a személyiséget.

„17 éve űzöm ezt a harcművészetet. Csóri vagyok és van egy társam, aki szintén csóri. Plusz a fekete övesek szoktak idejönni edzeni, így felmerült bennünk az ötlet, hogy mi lenne, ha itt építenénk meg a torii kaput, amely számunkra a csapatot, az elhivatottságot, a kitartást és az összetartást is jelenti”- mondta Miklós.

A kezdeményezést annak idején önkormányzat is támogatta. Maga az alap kiásása két napig tartott, és ha munkaórákban számoljuk, akkor a kapu elkészítése körülbelül két hetet vett igénybe. Bodri Miklós hozzátette, jövőre szeretnék majd felújítani a toriit, és elképzelhetőnek tartja, hogy a kapu történetéről, jelentéséről elhelyeznek rajta egy táblát.

Hova állítanak torii kaput?

A kapuval kapcsolatban megkerestünk a fiatal, fehérvári sinto valláskutatót, Kiss Lőrincet is.

Japánban torii kaput a szent helyek bejáratához állítottak, ami lehet egy szép fa, egy hegy vagy akár a folyó is, ahol a természeti szellem lakozik. Az emberek odajárnak imádkozni, mert azt érzik, hogy ott van valami erő, ami segíti őket, vagy azért kérlelik, hogy ne bántsa őket. Például ne áradjon ki a folyó. Ezekre a helyekre építenek általában szentélyt is” - fejtette ki a kutató.

A csóri toriihoz nem tartozik szentély. Kiss Lőrinc kiemelte, hogy Japánban a harcművészet szent tevékenységnek számít, és a hagyományos dojók bejáratánál is rendszerint áll egy ilyen kapu. Mivel a csóri hegyoldalban is szoktak a kagami-ryúsok edzeni, ilyen értelemben ez is szent területnek számít.

Egy danvizsga feladata volt a torii kapu készítése (Fotó: Pál Loránd)
Egy danvizsga feladata volt a torii kapu készítése (Fotó: Pál Loránd)

A valláskutató megjegyezte, hogy a torii japánul azt jelenti, ahol a „madár van”. Ez a fajta hagyomány nem egyedülálló a világban. Nem is kell messzire menni! Elég csak megnézni a székelykaput, amelynek szintén van vallási jelentősége, és a tetején nemcsak szimbolikusan, hanem ténylegesen is ott van a galambdúc.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Az enyhítések után is marad az időpont-foglalás a fehérvári állatotthonokban
  Az enyhítések után is marad az időpont-foglalás a fehérvári állatotthonokban
 • Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
  Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
 • Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
  Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei