3 évnél régebbi cikk

Engedélyezte a Johnson & Johnson egyadagos vakcináját az Európai Bizottság
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Johnson & Johnson
Engedélyezte a Johnson & Johnson egyadagos vakcináját az Európai Bizottság
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Az Európai Bizottság csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagára, a Johnson & Johnson csoportba tartozó cég vakcinája a negyedik, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban - adta hírül az MTI.

A Johnson & Johnson egydózisú vakcinája egyéves feltételes alkalmazásához csütörtökön adta meg az ajánlást az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA), szakvéleménye szerint ugyanis az oltóanyag hatékony a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen.

Az Johnson & Johnson február 16-án nyújtott be forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet az EMA-hoz. Az amerikai óriásvállalat oltóanyaga a negyedik vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcinái után.

Ez az első olyan vakcina, amelyet egyetlen dózisban kell csak beadni a szükséges védettség kialakításához. Az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Latin-Amerikai országokban - több mint 44 ezer ember bevonásával - lefolytatott klinikai kísérletek alapján a Johnson & Johnson védőoltása 67 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a tüneteket okozó COVID-19-megbetegedést - írja a vakcináról a házipatika.com.

A Johnson & Johnson oltása az úgynevezett vektorvakcinák csoportjába tartozik: genetikailag módosított adenovírust tartalmaz, amely a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének genetikai kódját hordozza. A beoltott emberek sejtjei ennek alapján kezdik el legyártani az említett fehérjét, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a fertőzésben, és amellyel szemben az immunrendszer képes védelmet kialakítani. Az oltóanyagban használt adenovírus nem képes fertőzést és megbetegedést kiváltani, csupán egyfajta közvetítőként szolgál.

Magyarország 4 millió 360 ezer adagot kötött le a Johnson & Johnson vakcinájából, amelyet a gyártókapacitásnak megfelelően szállítanak majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek