1 évnél régebbi cikk

Több mint 700 milliós hipa-kedvezmény a KKV-szektornak Fehérváron
Több mint 700 milliós hipa-kedvezmény a KKV-szektornak Fehérváron

Derül ki abból a levélből, melyben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét tájékoztatta Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András kifejtette, a város többféle módon segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, ugyanakkor a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában elképzelhetetlen az iparűzési adó tartós és jelentős mértékű mérséklése.

Eddig több mint 8000 kis- és közepes vállalkozás igényelt helyi iparűzési adó-kedvezményt a NAV-on keresztül, ennek alapján a kkv-szektor 712 millió forint kedvezményben részesül 2021. első félévében Székesfehérváron. 3500 KATA adóalany pedig csaknem 87 millió forint adókedvezményt vett igénybe. A korábban beütemezett építményadó-emelés második üteme nem lépett hatályba január elsejével Székesfehérváron, ezzel további mintegy 400 millió forint maradt a helyi vállalkozásoknál.

A 2021-re meghatározott helyi iparűzési adó kedvezményhez (2% helyett 1% adómérték) kapcsolódó adatokról Székesfehérvár polgármestere adott tájékoztatást a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének írt válaszlevelében.

Cser-Palkovics András tájékoztatta továbbá Radetzky Jenőt arról az országosan egyedülálló gazdasági mentőcsomagról és a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapról, mellyel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti a város. Az önkormányzat eddig 77 vendéglátóhelynek nyújtott támogatást, összesen közel 24 millió forint értékben. Számos munkavállaló kapott egyszeri támogatást, míg 10 szállásadó vállalkozás összesen 10 és fél millió forintos támogatásban részesült.

További, a korlátozások miatt érintett egyéb vállalkozások - például utazási irodák, edzőtermek - több millió forintos segítséget kaptak. Mindezekkel összesen 667 munkahely megmentéséhez járult hozzá az önkormányzat. Az Alap egyébként kívülről nyitott, ahhoz más, a korlátozásokkal nem érintett szektorokban tevékenykedő vállalkozások is csatlakozhatnak pénzügyi befizetéseikkel, kifejezve a vállalkozások egymás közötti szolidaritását is.

Székesfehérvár polgármestere megköszönte a megyei kamarának az iparűzési adóval kapcsolatban az önkormányzat álláspontja iránt érdeklődő korábbi megkeresését, és válaszában kifejtette: a továbbiakban is kész párbeszédet folytatni a megyei kamara vezetőivel és tagjaival egyaránt. Ugyanakkor a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában elképzelhetetlennek tartja a helyi iparűzési adó tartós és jelentős mértékű mérséklését, mert az alapjaiban befolyásolná a város mindennapjait, működtetését és fejlesztését.

(Forrás: ÖKK)

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek