3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: beoltják a tanárokat, óvónőket, legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák
Kormányinfó: beoltják a tanárokat, óvónőket, legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák

Ha eléri a két és fél milliót az oltottak száma, egy héten belül nyithatnak az iskolák és óvodák, ez azonban április 12, esetleg 19 előtt nem várható.

Aggasztóak a mostani számok, ezért továbbra is fontos a szabályok betartása – hangsúlyozta a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Az elhunytak 80 százaléka az idősebb korosztályból kerül ki, ha az ő átoltottságuk megtörténik, radikálisan fognak csökkenni a halálozási számok.”

Hozzátette, még 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált. Ők levelet kapnak a tisztifőorvostól, melyben felhívja a figyelmüket: a betegség kockázata lényegesen csekélyebb lesz az oltás után.

„ Az idősotthonokban, ahol mindenkit beoltottak még első körben, egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma” - hívta fel a figyelmet Gulyás Gerely.

A kórházak kapacitására vonatkozóan ismertette, az országban jelenleg 1678 lélegeztetővel felszerelt szabad ágy van, és további 10 441 ágy. Mint mondta, a kormánynak arra az esetre is vannak tervei, ha ezek betelnének, és személyi feltételekkel is felkészültek.

Az oltásokról szólva elmondta, az Európai Uniós szállítmányok rendkívül bizonytalanul érkeznek, de áprilisra ez is változhat, emellett Kínából, Oroszországból a szállítások folyamatosak. A második oltásra félretett oltóanyagot nem oltják el előbb.


Mikor nyitnak az iskolák, óvodák?

Tegnapi ülésén a kormány arról döntött: amint a két és fél milliót eléri az oltottak száma, egy héten belül kinyitnak az iskolák, óvodák.

Ez a jelenlegi számítások szerint legkorábban április 12 vagy 19 lehet. A nyitást megelőzően be fogják oltani a tanárokat, óvónőket, ezért arra kérjük a pedagógusokat, hogy regisztáljanak.”

 

Hogyan vásárolhatunk húsvét előtt?

A boltok nyitvatartásával kapcsolatos kérdéseket holnapi ülésén tárgyalja az operatív törzs. A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát is megfontolják, miszerint 10 négyzetméterenként egy vendég tartózkodhasson az üzletekben. A kormány arra kérte az operatív törzset, vizsgálja meg a javaslatok életszerűségét, de húsvét előtt fennáll az esélye, hogy hosszú sorban állásokhoz vezetne ez a döntés.

A nyitási terv részleteit jövő heti ülésén tárgyalja a kormány. 

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek