2 évnél régebbi cikk

Melyik fehérvári boltban hányan vásárolhatnak egyszerre?
·Hírekvásárlás·Utolsó frissítés: undefined
Melyik fehérvári boltban hányan vásárolhatnak egyszerre?
·Hírekvásárlás·Utolsó frissítés: undefined

Az április 7-ei újranyitással változtak a boltokra érvényes járványügyi szabályok. Amelynek értelmében 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat. Utánajártunk, hogy a fehérvári üzletekben egyszerre hányan vásárolhatnak.

Az újranyitás részeként a kormányrendelet szabályozza, hogy egyszerre hányan vásárolhatnak egy boltban. A jogszabály szerint

  • a 10 négyzetméteres vagy az ennél kisebb üzletben egyszerre csak egy vásárló lehet az alkalmazottakon kívül.
  • a 10 négyzetméternél nagyobb boltokban egy időben 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet.

Az üzlet bejárata előtt ki kell függeszteni a nyitvatartási idő mellett, hogy összesen hány vásárló tartózkodhat a boltban. A kormányrendelet szerint a számoláshoz nem az az üzlet alapterületét, hanem a vásárlótér nagyságát kell alapul venni. Vagyis például a raktár, öltöző nem számít bele.

A vásárlói létszámba nem számítják bele a 14 év alatti gyerekeket, valamint a 65. év feletti nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők segítőit.

Az üzlet üzemeltetője köteles kirakni egy jól látható helyre, hogy egyszerre hányan lehetnek bent. Ezen kívül figyelnie kell arra, hogy a kint várakozók betartsák a másfél méteres távolságot, biztosítania kell a kézfertőtlenítési lehetőséget, a boltot és a bevásárlókocsikat, kosarakat is fertőtlenítenie kell.

Utánajártunk a fehérvári boltokban egyszerre hányan lehetnek. 

Spar

A Spar megkeresésünkre úgy reagált, hogy négyzetmétertől függően a szupermarketekben 20-70, hipermarketekben 20-200 közötti számú vevő tartózkodhat egyszerre.

A palotavárosi Sparban ottjártunkkor tömött sorokban álltak a bevásárlókocsik. A bejárathoz kihelyezték a tájékoztatót, hogy egyszerre 107-en mehetnek be az üzletbe. Biztonsági őr is áll az ajtónál és udvariasan segítette a vásárlókat, hogy csak bevásárlókocsival lehet bemenni.

 

Tesco

A Tesco számára nem újdonság a négyzetméteralapú korlátozás. "A Tesco a vásárlók és a munkatársak biztonsága érdekében már decemberben mérte és szükség esetén korlátozta az egy időben az áruházaiban tartózkodó vásárlók számát. 12 áruházban automata szenzoros vásárlószám mérőt helyeztünk ki, a többi áruházban a vagyonőrök végezték a vásárlók számolását. A karácsonyi előtti napokban alig kicsivel több mint egy tucat áruházban fordult elő, hogy időszakosan és nagyon rövid időszakokra "megtelt" az eladótér, a vásárlói visszajelzések ugyanakkor ezekben az esetekben is pozitívak voltak" - írták levelükben.

Hozzátették, hogy a Tesco jellemzően nagy alapterületű hipermarketjeiben a négyzetméteralapú szabályozás bevezetése esetén sem kell nagyobb fennakadásokra számítani, a széles folyósokon pedig, ahogy eddig is, könnyedén lehet tartani a biztonságos távolságot.

A Szent Flórián körúti "nagy Tescóban" a bejárathoz kitett tájékoztató tábla alapján jelenleg a maximális vásárlószám 802 fő, a maximális kosár/kocsi darabszám pedig 501. A szabályozás bevezetésének első délutánján, a munkaidő utáni első hullámban jártunk a helyszínen, de semmilyen fennakadást, sorállást nem tapasztaltunk, a parkolóban lévő kocsitárolókban is jócskán volt még szabad bevásárlókosár.

 

Auchan

A nagy áruházláncok közül az újranyitásra az Auchan reagált az egyik leggyorsabban. A közösségi oldalukra már április 6-án megosztották a hosszabbított nyitva tartást. Külön kitértek arra, hogy az áruházak vásárlóterében egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, amely számot az áruházak bejáratainál tüntetnek fel. Ennek értelmében pedig korlátozhatják a belépés lehetőségét.

A fehérvári Auchan elég nagy alapterületű, ezért egyszerre 1130 vásárló lehet bent. Ez a szám hétköznap feltehetően nem okoz fennakadást, bár a hétvégi csúcsnál elképzelhető, hogy a hipermarket előtt kell majd várakozni.

A korzón lévő kisebb üzletek ajtajára is ki van függesztve, hogy hány ember vásárolhat bent.

 

Decathlon

A fehérvári Decathlonban nem tolongtak ottjártunkkor pedig a mai nap nyithatott ki először. A szabályozások értelmében egyszerre 300-an lehetnek bent, így előfordulhatnak olyan időszakok, amikor várni kell.

 

Aldi

Az Aldi szerdán közleményt rakott ki a Facebook-oldalára, ahol arról tájékoztat: 2021.04.07-től meghosszabbított nyitva tartással működnek az üzleteik. A kérdéseinkre azt a választ küldték, hogy a székesfehérvári üzletek nagyságát figyelembe véve - a Szent Flórián körúti üzlet esetében egyszerre 110 fő, a Jancsár közben található üzlet esetében 79 fő és a Holland fasori üzlet esetében 90 fő vásárolhat egyszerre.

Az Aldi tapasztalata szerint üzleteiben a hétköznap délután 17 és 19 óra közötti, illetve hétvégén a délelőtti órák a legforgalmasabbak. A vásárlóterületen tartózkodó vásárlók számát az üzletekben dolgozó munkatársak fogják figyelni, illetve a bevásárlókosarak számának korlátozásával igyekszik az áruházlánc követni a vásárlószámot.

Az Aldi a koronavírus-járvány kezdete óta kéri vevőit, hogy amennyiben tehetik, egyedül jöjjenek vásárolni, erre a továbbiakban is felhívja a figyelmüket.

A Zone Bevásárlóparkban található Aldi üzlet bejáratánál délután már kint volt a tájékoztató tábla, itt 110 vásárló tartózkodhat egyszerre a bevásárlótérben, és annyi kosarat is biztosítanak. A délutáni időszakban, fél öt környékén ugyan a parkoló több mint kétharmada már megtelt, ám nem volt sorállás a bolt előtt, és a kosártárolóban is akad még bevásárlókocsi.

 

Lidl

A Lidl a közösségi oldalán április 7-én délben tett ki egy posztot, amelyben a megváltozott nyitva tartást ismertették. A négyzetméter alapú korlátozással kapcsolatban csak annyit írtak, hogy az adott üzlet bejáratánál kell megnézni.

A palotavárosi Lidlben egyszerre 140-en vásárolhatnak, így csúcsidőszakban elképzelhető, hogy pár percet kell várakozni az ajtó előtt.

 

Fehér Palota Üzletközpont

A Fehér Palota Üzletközpontban az egyes üzletek külön szabják meg, hányan tartózkodhatnak bent. A Media Marktban például egyszerre 180-an vehetnek műszaki cikkeket. Akinek esetleg várnia kell, azt az üzlet előtt, de zárt térben teheti meg.

 

Alba Plaza

Kérdéseinkkel az Alba Plazát is megkerestük, de a részletekkel kapcsolatban csak későbbre ígértek tájékoztatást. "Ahogy eddig is, ezután is be fogjuk tartani a kormány előírásait és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy látogatóink a legnagyobb biztonságban tudjanak vásárolni" - írták levelükben.

Az Alba Plazában a bejáratnál külön felhívták mindenki figyelmét a járványügyi előírásokra. Ottjártunkkor még a szokásosnál is valamivel kevesebben voltak. A bent lévő üzletek esetében a bejáratnál mindenhol kiírták a vásárlók számát. Itt is ugyanaz érvényes, mint a Fehér Palota Üzletközpontnál, hogy akinek várnia kell, az üzlet előtt, de zárt térben kell várakoznia.

 

ZONE Bevásárlópark

A ZONE Bevásárlóparkban található üzletek alapterületei eltérnek egymástól, így mindegyik bolt egyedileg határozta meg, hogy mennyi vásárló tartózkodhat egyszerre a vásárlótérben. Ottjártunkkor már az üzletek többségének a bejáratánál kifüggesztettek a maximális vásárlószámot.

A CCC-ben 51-en, a KiK-ben 40-en, a Pepcóban 33-an, a SportFactoryben 39-en, a Takko Fashionben 61-en, a Müllerben 125-en, a New Yorkerben 85-en, a Regio Játékban 90-en, a Deichmannban 37-en, az Eco Familyben 52-en, a C&A-ban pedig 106-an lehetnek egyszerre.

Több boltba csak kosárral lehet belépni, ami a maximális vásárlói létszámhoz van igazítva. A bejáratnál a munkatársak ellenőrzik a bevásárlókosár meglétét, illetve fertőtlenítik is azokat. Délután, közvetlenül a munkaidő utáni időszakban nagyjából félig volt tele a parkoló, de ez a mennyiségű ember eloszlott a bevásárlópark terültén lévő üzletekben, sehol sem volt sorállás a boltok előtt.


Ró-Ra Market

A Budai úti Ró-Ra Marketben az eladók nagyon figyelnek arra, hogy a vásárlók betartsák a szabályokat. "Per pillanat 10 négyzetméterre egy vásárló jöhet be, ami azt jelenti, hogy a mi boltunkba öten jöhetnek bevásárolni" - nyilatkozta Kósa Gyöngyi eladó a Fehérvár Televíziónak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak öt kosár van kint. Ha ez elfogy, akkor a vásárlóknak kint kell várakozni.

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek