2 évnél régebbi cikk

Nincs akadálya a ritka rendellenességgel született székesfehérvári Zoé gyógyulásának
·Hírekgyógyulás·Utolsó frissítés: undefined
Nincs akadálya a ritka rendellenességgel született székesfehérvári Zoé gyógyulásának
·Hírekgyógyulás·Utolsó frissítés: undefined

A drága beavatkozáshoz szükséges pénzösszeg az emberek segítőkészségének hála, rendelkezésre áll.

A székesfehérvári Szaller Zoé 2019 decemberében született egy nagyon ritka, jobb lábának szárkapocscsontját érintő Fibular Hemimelia nevű betegséggel. A rendellenességet már az ultrahangvizsgálatok is kimutatták, ám a magyar nyelvű szakirodalom minderről kevés ismerettel rendelkezett.

"Ez a csontrövidség az egész végtagra kihat, és Zoé bokájában is tartási problémát okoz: azt szokták mondani, hogy valguszban áll a bokája, nekem csak azt jelenti, hogy kifele fordul. Illetve ez a rendellenesség a térdet és a combcsontot is érinti az esetek többségében" - mesélte a Fehérvár Televíziónak Szaller Péter, Zoé édesapja.

A kislány már jár, ennek ellenére  két műtét vár rá, amit az Egyesült Államokban végeznek el, ugyanis a világon csak kevés intézmény foglalkozik célzottan az ehhez hasonló betegségekkel. Az első beavatkozáshoz szükséges pénzösszeg 20 millió forint, amit a család önerőből nem tudott volna előteremteni, ám az emberek segítő szándékának köszönhetően Zoé gyógyulásának már nincs akadálya.

"Amit átéltünk az elmúlt napokban, inkább hetekben, a támogatást és segítséget, azt álmainkban sem gondoltuk volna. Hogy ennyien mellénk állnak: jószándékú emberek, sokszor cégek, sportegyesületek, mindenféle programokkal, mindenféle ötletekkel segítettek, hogy ez az összeg összejöjjön a műtétre" - mondta el Péter.

Az első műtét Zoé második születésnapja előtt, nyáron lesz, így a család hamarosan az Egyesült Államokba utazik. A beavatkozást követően még több hetes kezelés vár a kislányra, de a magyar és külföldi orvosoknak köszönhetően jó esélyei vannak a teljes gyógyulásra. A későbbiek során még szükség lesz egy úgynevezett hosszabbító műtétre is, de ez majd csak a növekedési kor végén, Zoé 13-14 éves korában esedékes.

Borítókép: Facebook/Zoé útja - Harc a Fibular Hemimelia-val Alapítvány
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek