2 évnél régebbi cikk

Június 26-án lesz az első Székesfehérvári Táncválasztó
Június 26-án lesz az első Székesfehérvári Táncválasztó

Néptánc, ír sztepp, modern és jazztánc, boogie-woogie, hip-hop, akrobatikus, latin, standard és társastánc, valamint klasszikus balett várja az I. Székesfehérvári Táncválasztó látogatóit.

Hagyományteremtő céllal rendezik meg június 26-án az I. Székesfehérvári Táncválasztót a Köfém Oktatási és Művelődési Központban. Az egész napos interaktív családi program a Székesfehérvár Táncéletének Színesítése című, 15 hónapon át tartó programsorozat egyik központi rendezvényének számít.

A rendezvény főszervezője a Tercia StArt Egyesület, az ötletgazda pedig a Székesfehérvári Táncművészek Szövetségének elnöke, Bartha László. 

„Laci csaknem három évvel ezelőtt keresett meg azzal az ötlettel, hogy tartsunk egy Táncválasztót Székesfehérváron” – mesélte Vitézné Bán Tímea, a Tercia StArt Egyesület elnöke – „Békéscsabán már évekkel ezelőtt elkezdték ezt a sorozatot, s népszerűsége egyre csak nő. Ezért gondolt arra Laci, hogy városunkban, ahol a kultúra, azon belül is a tánc jelentős szereppel bír a lakosság körében, nagy sikere lehetne. Elképzelésével egy pillanat alatt azonosultam. Ezek után egy közösen megírt, sikeres Széchenyi 2020-as pályázat tette lehetővé, hogy útjára indítsuk ezt a programot.”

A Táncválasztó alapja a budapesti Nagy Sportválasztó, ahol egyrészt bemutatkoznak a különböző sportstílusok, másrészt arra biztatják a helyszínen az érdeklődőket, hogy próbálják ki magukat az adott sportágakban: kihez mi passzol, miben van sikerélménye.

„Ez a próba a későbbi döntésben nyújt majd segítséget, amikor az emberek hobbi vagy profi szinten keresnek szabadidős tevékenységet” – fejtette ki Tímea – „Mi ugyanezt a bemutatkozást adjuk meg a fehérvári táncosoknak és a helyszíni toborzással segítjük az egyesületek fennmaradását.”

A szervezők eredetileg tavasszal, a tánc világnapja alkalmából szerették volna megrendezni a Táncválasztót, ám a koronavírus okozta járvány miatt el kellett azt halasztaniuk decemberre. Sajnos a második időpontot is felülírták a járványügyi előírások. A mostani enyhítések következtében tűzték ki végül nyárra, ám a rendezőség továbbra is figyelemmel kíséri a rendkívüli helyzet alakulását, és az esetlegesen életbe lépő korlátozásokat. Súlyosabb esetben a tilalmak értelemszerűen befolyásolhatják majd a program menetét.

Reményeink szerint már nem hiúsul meg a program, és egy kellemes, táncos napot tölthetünk együtt – természetesen figyelembe véve és betartva a járványhelyzet miatt elrendelt aktuális óvintézkedéseket és előírt szabályokat” – mondta az elnök – „Őszinte leszek: nemcsak azért izgulok, hogy jól sikerül –e, hanem azért is, hogy egyáltalán meg tudjuk-e valósítani. Arra is fel vagyunk készülve, hogy az utolsó pillanatban kell lefújnunk – természetesen rajtunk kívül álló okok miatt.”

A programon jelenlévők száma a rendkívüli intézkedésre tekintettel korlátozott lesz, ezért a rendezvény iránt érdeklődőket folyamatosan tájékoztatni fogják a program látogatásával kapcsolatban előírt szabályokról.

A „nagy napon” a színpadon - egy előre megírt forgatókönyv szerint - egymást követik majd a tánccsoportok körülbelül 10 perces bemutatói, melyek után a kamarateremben egy rövid tánctanításra, ismerkedésre, kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség. A színpadon bemutatott táncstílusukat tehát testközelből is megismerhetik az érdeklődők.

A program során számíthatunk - többek között - néptáncra, ír sztepp, modern és jazztáncra, boogie-woogie, hip-hop, akrobatikus, latin, standard és társastáncra, valamint klasszikus balettra is.

A tavaly tavaszra tervezett Táncválasztóra csaknem 30 táncegyesület jelentkezett, vagyis csodálatos repertoárral készültünk” – árulta el Tímea – „Most újra értesítettük őket a programról, és tudomásunk szerint már gőzerővel készülnek a táncosok. Tudjuk, hogy a táncklubok, akár a sportklubok fennmaradását, fejlődését egyrészt a látogatók, klubtagok létszáma határozza meg.

Egy ilyen rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy felhívja az emberek figyelmét a táncra, a mozgásra, az egészséges életmódra és a közösségépítés fontosságára.

Az eredetileg tervezett több száz fős rendezvényt már kisebb létszámra kellett redukálnunk, a forgatókönyvet pedig úgy kellett átírnunk, hogy ne legyenek zsúfoltak a termek. A tánccsoportok is csak előzetes regisztrációval, kitöltött jelentkezési lappal vehetnek részt a programon” – mondta Tímea.

A részletes program hamarosan az egyesület honlapjára és közösségi oldalára is fel fog kerülni. A családi napra a belépés ingyenes. Bővebb információ elérhető a www.terciaegyesulet.hu és www.facebook.com/terciastart oldalakon.

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek