2 évnél régebbi cikk

A fehérvári csillagvizsgálóban távcsővel nézhetitek a részleges napfogyatkozást
A fehérvári csillagvizsgálóban távcsővel nézhetitek a részleges napfogyatkozást

12:00 és 13:30 között a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban is elcsíphetitek a gyűrűs napfogyatkozást.

Ahogy korábban írtuk, gyűrűs napfogyatkozás lesz június 10-én, csütörtökön, azaz ma, amely Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten lesz megfigyelhető majd a maga teljességében, itthon részleges napfogyatkozással kell beérnünk.

A Magyarországról látható részleges napfogyatkozás szabad szemmel is jól látható lesz. Ahogy az időkép.hu írja, a jelenség nagyobb mértékben az ország északi részén lesz érzékelhető, kisebb mértékben pedig a déli tájakon fogja kitakarni a hold a napot.

Nos, akik nem szeretnének semmit a véletlenre bízni, és mindenáron megfigyelnék a részleges napfogyatkozást, azoknak van egy jó hírem: a székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban 12:00 és 13:30 között lehetőségetek lesz távcsövön keresztül, megfelelő védőfelszerelés mellett, biztonságosan elcsípni a csillagászati eseményt.

A legnagyobb kitakarás amúgy 12:45 környékén tapasztalható, sajnos ez is legfeljebb 3 százalékosnak fog Székesfehérvárról látszani, ami azt jeleni, hogy nem lesz olyan látványos, mint a 2015-ös 58 százalékos részleges, az 1999-es teljessel pedig össze sem hasonlítható, viszont megfelelő védőfelszereléssel egyértelműen jól látható lesz.

Az épületbe 18 éves kor felett csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, alatta pedig olyan felnőtt kíséretében, aki ilyennel rendelkezik. Maszk használata minden esetben kötelező. Szükség esetén további korlátozó intézkedéseket léptetünk életbe, de igyekszünk biztosítani, hogy mindenki meg tudja tekinteni az eseményt, aki eljön.

Borítókép: Facebook/Székesfehérvári csillagvizsgáló
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek