2 évnél régebbi cikk

Egy jó ok, amiért letettem a cigit - így hagytam abba a dohányzást
Egy jó ok, amiért letettem a cigit - így hagytam abba a dohányzást

Fejben dől el, ha igazán le akarod tenni a cigit, akkor meg tudod csinálni! 12 napja befejeztem és lezártnak tekintem 20 éves kapcsolatomat: a dohányzás és én külön utakon járunk. Remélem szakításunk végeleges. Azt hiszem a félelem legyőzte a függőségem. Így hagytam abba a dohányzást.

Ha egy hónapja valaki azt mondja, simán abba hagyom a dohányzást, valószínűleg simán kinevettem volna. Szerettem dohányozni, mert imádtam magát a szertartást. Sőt, most is nagyon szívesen idézem fel a reggeli ébredéseket, amikor a gőzölgő kávém felett összeolvadt a gomolygó cigarettafüst és az első napindító gondolatok.

A legjobb gondolatok dohányzás közben születnek. A régi szép időkben - amikor még a Jókai utcai szerkesztőség épületében is lehetett bárhol dohányozni - mindig füstölgés közben írtam az anyagaimat. A problémák megoldása sokkal gyorsabban, hatékonyabban ment. Az éjszakába nyúló filmvágások közben, mikor megpihentünk, rágyújtottunk, s perceken belül jöttek a kreatív megoldások. A társasági élet pedig mindenütt a dohányzóban zajlott.

Nem is fokozom tovább a bűnös szenvedélyem szemléltetését, azt hiszem elég egyértelmű, hogy szerettem szeretek dohányozni.

Néhány éve kezdtem el azon gondolkozni, hogy le kellene tenni a cigarettát. Nem győztem krémezni a kezem, hogy ne érezzem a cigaretta szagot az ujjaimon. Folyamatosan parfümöztem mindent (is), csakhogy ne érezzem a "bagószagot". Folyamatosan nálam volt a fogmosó felszerelésem, meg egy rakat rágógumi.

Több emberrel beszélgettem arról, hogyan érdemes nekiállni. Fokozatosan? Csökkentsem a napi adagomat? Tapaszokkal? Gyógyszerrel? Mi a siker titka? Nem sikerült megfejtenem, de irigykedve néztem a körülöttem gyarapodó nem dohányzókat. Persze igazán nem tettem semmit azért, hogy közéjük tartozzak.

Fejben dől el

Egyik kollégám azt mondta, szerinte fejben dől el, ha igazán akarom, akkor nem gyújtok rá. Ő így tette le a cigit, egyszer elhatározta, hogy nem gyújt rá. Azóta sem dohányzik. Talán eddig sosem akartam igazán leszokni...

Voltak időszakok amikor nem dohányoztam: gyereket akartunk, várandós voltam, szoptattam. Furcsa, de sosem volt kérdés számomra, hogy amint lehet újra dohányozni fogok.

Kapcsolódó
Hogyan spóroltam meg öt év alatt 2,4 millió forintot és 178 napot?

Egyszerű: leszoktam a cigiről. Persze ezen felül is megszámlálhatatlan előnye van, hogy 2015. decembere óta nem gyújtottam rá. De ha az lenne a cikk címe, hogy egészségesebb vagyok, nem vagyok büdös és sokkal kiegyensúlyozottabb lettem, ki olvasná el?

Július 20-án azonban minden más volt. Nem terveztem, hogy nem fogok többet dohányozni. Nem volt szertartásszerűen elszívott utolsó cigaretta. Egyszerűen annyi történt, hogy este rájöttem, hogy nem akarok többé dohányozni. Szükségem van arra, hogy egészséges legyek. Ha az egészségem ára az, hogy leteszem a cigit, akkor legyen. Persze ehhez kellett az, hogy megijedjek. Jobban rettegek attól, hogy valami bajom lesz, mint azoktól a kínoktól, amit a cigaretta hiánya okozhat.

Ha már itt tartunk, nagyon furcsa dolog, de nem érzem fájdalmas hiányát a dohányzásnak. Korábban azt gondoltam szörnyű kínokat kellene átélnem a dohányzás nélkül, de igazából most úgy látom, hogy nem nehéz füstmentesen élni. Változtattam a reggeli szokásomon és nem kávéval indítom a napot, így kizárom a kísértés lehetőségét. Figyelek arra, hogy rengeteg folyadékot fogyasszak. Ezt nem tudom miért érzem fontosnak, de eltereli a gondolataimat.

Megnyugtat, hogy az utolsó doboz cigaretta ott van a táskámban. Ha nagyon rosszul leszek, bármikor rágyújthatok, elég ebbe kapaszkodnom. Persze eszembe jut, hogy ebéd után milyen felemelő volt egy kávé mellett elszívni egy cigit, de simán meg tudom állni, hogy megtegyem. Borozgattam is már barátokkal és eszembe sem jutott, hogy kivonuljak a dohányosokkal az erkélyre egyet füstölni.

Viszlát gyilkos szerelem!

Persze vannak pillanatok, amikor üresnek érzem magam, furcsa, hogy mennyi időm lett. Most szembesültem azzal, hogy a dohányzás szertartása mennyire része volt az életemnek. Furcsa, hogy 20 év után ezt simán le tudtam cserélni és más szokásokkal helyettesíteni. Nagyon sokat olvastam, hogy mi minden megváltozik, amikor az ember abbahagyja a dohányzást. Jelzem, ezek közül még sok mindent nem tapasztaltam meg, talán a szagokat jobban érzem... persze nem is ez a lényeg.

Talán mégiscsak igaza lehetett a kollégámnak, hogy fejben dől el minden. 12 napja nem dohányzom, Sosem gondoltam volna, hogy leteszem a cigit. Bizakodom, hogy fél év múlva ugyanezt mondhatom el. 

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek