2 évnél régebbi cikk

The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag kritika: James Gunn a valaha készült legjobb DC-filmmel lepte meg a rajongókat
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/DC Enterteinment
The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag kritika: James Gunn a valaha készült legjobb DC-filmmel lepte meg a rajongókat
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

A Warner ismételten nekifutott a DC híresen hírhedt össznépi csörtéjének, a The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag elmesélésének, amelyben régi és vadiúj arcok is felbukkannak. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Bár nem rajongok a DC Comics történeteiből összetákolt szuperhősös alkotásokért (igen, marveles vagyok), azért annak rendje és módja szerint becsülettel ledaráltam az összes eddigi alkotást. És mit mondjak? Konkrétan egy kezemen meg tudom számolni, hány produkció nyerte el a tetszésemet.

Christopher Nolan A sötét lovag-trilógiája telitalálatnak bizonyult, nálam mind a mai napig ezek a filmek számítanak a nagybetűs Batman-moziknak. És kábé ennyi.

Na jó, talán még a Wonder Woman első felvonása az Aquaman is oda-oda pörkölt, ám a Warner olyan irányba terelte a DC-alkotásokat, amelytől még a legelvetemültebb fanok is csak fogták a fejüket.

Talán gyógyír lehetett volna fájdalmukra a 2016-ban debütált Suicide Squad - Öngyilkos osztag, ám a kezdeti lelkesedés után gyorsan kiderült, a Warner Bros. ezt is elszúrta.

Éppen ezért érezhették úgy a fejeseket, hogy pár év múlva újra nekifutnának a projektnek, ám ezúttal a Disneytől kirúgott (majd visszavett) James Gunnt szerződtetve, aki A galaxis őrzői-filmekkel már megmutatta, hogy benne van a bugi és képes egy jópofa, több főbb karaktert is mozgató darabot levezényelni.

Sztori

A The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag története szinte alig változott az öt évvel ezelőtti hepajkodáshoz képest, maximum annyiban, hogy még több őrült figurával szórták tele ezt az amúgy is elmebeteg brigádot.

A lényeg a lényeg, hogy a DC-s feláldozhatók ősanyja, Amanda Waller (Viola Davis) ismételten a tettek mezejére lép, és olyan csapatot verbuvál össze, akiknek már amúgy is minden mindegy, nem beszélve arról, hogy tagjai egytől egyig ön- és közveszélyes bűnözők, tömeggyilkosok, így minden lelkiismeretfurdalás nélkül dobja be őket a darálóba.

Így kerül a díszes társaságba a 2016-os ramazúriból megismert Rick Flag (Joel Kinnaman), aki egyfajta vezetőként tevékenykedik, mindenki abszolút kedvence (köztük az enyém is), Harley Quinn (Marot Robbie), illetve a kissé izgága Bumeráng Kapitány (Jai Courtney) is, nem beszélve arról a Bloodsportról (Idris Elba), aki azért került rács mögé, mert egy kriptonitgolyóval az intenzívre száműzte Supermant. Kemény, mi?

És akkor még nem is beszéltünk a cápaemberről, magáról a nagy King Sharkról vagy Cápakirályról (Sylvester Stallone) és a patkánybűvölőről, Patkányfogó 2-ről (Daniela Melchior) - igen, ez a neve. Te jó ég!

Karakterek

Nos, ha már ilyen szépen felsoroltam a The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag főbb szereplőit, akkor bemutatom, hogy nekem kik voltak a kedvenceim és ki a legnagyobb csalódásom.

Az abszolút győztes Harley Quinn volt (ki más?) Margot Robbie megformálásában, akinél - a rengeteg negatív visszhang ellenére - tökéletesebb bohóckirálynőt még mindig nem tudok elképzelni. Persze nem feltétlenül ő volt a középpontban, de nálam abszolút vitte a prímet. Nem tolták túl, pont annyit szerepelt, mint amennyi ahhoz kellett, hogy továbbra is az egyik legkedveltebb élőszereplős DC-karakter maradjon.

Aztán egészen jól eltalálták Bloodsport figuráját is, Idris Elbának kifejezetten pöpecül állt ez a szerep, bár mostanában elég sok alkotásban megmutatta már, hogy milyen az, amikor kőkeményen az asztalra csap, szóval igazából meg se kottyant neki.

Ugye eredetileg az első parádéban bemutatott Bloodshotot akarták visszahozni Will Smith tolmácsolásában, ám egyeztetési problémák miatt végül kimaradt a tutiból, így jött be Elba és Bloodsport a képbe. És milyen jó, hogy így alakult...

Aztán meg kell említenem még Rick Flaget (alias Joel Kinnaman) is, akit amennyire utáltam az első felvonásban, olyannyira elcsíptem a második etapban. Kapott pár fokkal normálisabb (vagy legalábbis rosszfiúsabb) gúnyát, értelmesebb mondatokat adtak a szájába, és még a poénokkal sem fogta vissza magát.

És akkor jöhet a legnagyobb csalódás, aki az agyonpromózott Peacemaker (vagy magyarul Békeharcos) volt, annak a John Cenának a megformálásában, akinek egyszerűen képtelen vagyok értelmezni a teljesítményét.

Ha már az egykori ketrecharcosok közül akartak válogatni, akkor simán behozhatták volna Dave Bautistát, aki ezerszer, nem, százezerszer jobb színész, mint Cena. Igazából bárki jobb színész, mint Cena. És egyre több franchise-ban megveti a lábát. Ráadásul még egy különálló sorozatot is kapott. Ti értitek ezt?

Ja igen, mielőtt elfelejtem, The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag számos gazfickót mozgat, ám a legmenőbb becenevet akkor is Pöttyös (Polka-Dot Man) kapta. Há! Most mondjátok, hogy nem király ez a név!

Összegzés

A The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag egy olyan film lett, mint amilyennek a 2016-os verziónak kellett volna lennie. Ugyanezt vártuk attól az alkotástól, hogy megreformálja, gatyába rázza egy kicsit a DC filmes univerzumát, meg úgy en bloc az egész szuperhősös felhozatalt.

Mert igen, James Gunn ezzel a mozival olyan minőséget tette le az asztalra, amelyre biztos vagyok benne, hogy még a Marvel-rajongók is bőszen fognak csettintgetni (én így tettem).

Az újragondolt The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag szórakoztató, bevállalós és kellőképpen brutális, így egy olyan varázslatos egyveleg született, amelyre már minden képregényrajongó tűkön ülve várt.

Persze azért drámázás is akadt bőven, de azzal sem lőttek túl a célon, mindenből pont annyit kapott a nagyérdemű, amennyi elég volt ahhoz, hogy egy pillanatra se veszítsék el a fókuszt. De azért így is akadt egy-két áll-leejtős momentum is - az egyik srác mögöttem konkrétan a földhöz vágta a kukoricáskosarát. Nem, nem azért, mert ne tetszett volna neki, hanem nem hitt a szemének. Teljes volt az extázis!

A The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztag az elmúlt időszak egyik legjobb szuperhősös darabja - mondom ezt úgy, hogy amúgy Batmanen és a sztorijához kapcsolód emberkéken kívül nem igazán szimpatizálok a DC-vel. De ez azért egy igencsak tökös produkció lett, le a kalappal a Warner Bros. és Gunn előtt! 

10/9 - Végre olyan The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztagot kaptunk, amit megérdemeltünk

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek