2 évnél régebbi cikk

Tiszteletadás a Nemzeti Emlékhelyen
·Hírekünnep·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tiszteletadás a Nemzeti Emlékhelyen
Tiszteletadás a Nemzeti Emlékhelyen
·Hírekünnep·Utolsó frissítés: undefined

A hagyományoknak megfelelően az Államalapítás ünnepén Szent István király emléke előtt tisztelgett Székesfehérvár a Nemzeti Emlékhelyen.

Az Osszáriumnál Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben felhívta a figyelmet az államalapító király és a keresztény kultúrkör értékrendjére, a múlt, a vallás, a hagyományok megőrzésének fontosságára - számolt be az ÖKK.

A megemlékezést követően a résztvevők a Fehérvári királyok menetéhez csatlakozva közösen sétáltak át a Szent István térre, ahol az augusztus 20-i programok Ünnepi Közgyűléssel folytatódtak.

Az Államalapítás ünnepén, augusztus 20-án városunk közössége egész nap világi és szakrális rendezvényeken készülhetett az egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünkre, amely Székesfehérvár több mint ezeréves múltjára és történelmi fővárosként betöltött szerepére is emlékezik.

Székesfehérvár polgárai a Nemzeti Emlékhelynél gyűltek össze, hogy Szent István szarkofágjánál leróják tiszteletüket, és megemlékezzenek államalapító nagy királyunk tetteiről és máig is kiható intézkedéseiről. Az Osszáriumnál tartott ünnepség az „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga...” című himnusszal, majd a Saltarello - 13. századi táncdallamával vette kezdetét, amelyet a Fiori Musicali Együttes előadásában hallhatott a közönség.

 

A Szarkofág előtt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet: „Szent keresztség és erős, központi államrend. Szent István e két szilárd, rendíthetetlen alapzatra építette apostoli királyságát. A kereszténység lelki, erkölcsi tartást és szilárd Krisztus-hitet adott a Szent Korona minden népének; a saját törvényei szerint működő, szuverén állam pedig nemzeti identitásunkat és szabadságunkat biztosította.

Életműve fényes és ragyogó példamutatás mindannyiunk számára. Tőle megtanulhatjuk, miként kell vállalni a sorsunkat. Teljesíteni Istentől kapott küldetésünket. Akkor is, ha ez küzdelmes és fáradságos feladat. (…) Bizton állíthatjuk, hogy életműve, az általa képviselt eszmeiség mindmáig örökérvényű. Elmúlt ugyan 1000 esztendő – ám Szent István szellemisége és hitvallása ma is éppen annyira érvényes, éppen ugyanolyan fontos, mint annak idején volt.” – emelte ki az elnök.

A beszédet követően a résztvevők a tisztelet virágait helyezték el Szent István szarkofágjánál, majd közösen sétáltak az Országalmához, hogy csatlakozzanak a Fehérvári királyok menetéhez. Az augusztus 20-i rendezvények az Ünnepi Közgyűléssel folytatódtak a Szent István téren.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek