2 évnél régebbi cikk

A 37-es busz tragédiája – 39 éve 8 gyermek és 8 felnőtt halt meg a szárazréti buszbalesetben
·Közlekedésbuszbaleset·Utolsó frissítés: undefined
A 37-es busz tragédiája – 39 éve 8 gyermek és 8 felnőtt halt meg a szárazréti buszbalesetben
·Közlekedésbuszbaleset·Utolsó frissítés: undefined

1982. szeptember 9-én délben nem működött a sorompó a Faskasvermi úti vasúti átjáróban, mikor a 37-es busz ráhajtott a sínekre és összeütközött az intercity-vel. A balesetben 16-an, köztük sok iskolás gyerek veszítette életét.

1982. szeptember 9-e is egy átlagos napnak indult. A 37-es buszon nem utaztak sokan. A járatra a Palotai úton és a Szárazréti Általános Iskolánál felszálltak a hazafelé igyekvő diákok. Azonban a Farkasvermi vasúti átjáróban a fénysorompó nem működött. A busz sofőrje, az akkor 57 éves József, aki eddig a napig több millió kilométert vezetett le eseménymentesen, megállt, körbenézett és észrevette a vonatot. 

„Az volt a megítélésem, hogy a közeledő vonat és a köztem lévő távolság akkora, hogy én nyugodtan, minden további nélkül, át tudok menni a kereszteződésen” - mondta el József a Vigyázat! Vasúti átjáró című közlekedési oktatófilmben.

A mozdonyvezető hiába vészfékezett, a vonat már nem tudott megállni és kettészakította az Ikarust. A busz hátsó része a töltés melletti füves részre repült.

A baleset tragédiája, hogy a közelben épp egy balesetvédelmi továbbképzés folyt rendőrségi és volános dolgozóknak, akik rögtön a helyszínre siettek. A busz 25 utasa közül 16-an meghaltak, 6-an pedig súlyosabb vagy könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az elhunytak nagy része iskolás volt, de volt közöttük huszonéves anyuka és 9 hónapos kisbaba is. A helyszínelés során az egyik rendőr a saját gyermekét is megtalálta az áldozatok között. A sofőr túlélte a balesetet, akit később a bíróság hat év fogházra ítélt és örökre eltiltotta a vezetéstől.

A szárazréti baleset az egész országot megrázta.. A tragédia képei, a buszsofőr és a mozdonyvezető nyilatkozatai a Vigyázat! Vasúti átjáró című oktatófilmbe is bekerültek. (A videót a képre kattintva nézhetitek meg.)

A busz kettészakadt a balesetben

Kép: Vigyázat! Vasúti átjáró című film

A szárazréti tragédiáról azóta minden évben megemlékeznek. A szervező, Kétyi József, az akkor 29 éves feleségét veszítette el a tragédiában. A férfi és sorstársai számára 1982 szeptember 9-e volt a "vérvörös csütörtök", amit feldolgozni azóta sem tudtak. Kétyi József arra kérte a résztvevőket, hogy saját tragédiájukon túl emlékezzenek meg a Lökösházán, Pörbölyön, Mohorán, Siófokon és más helyszíneken bekövetkezett vasúti balesetek áldozatairól is.

39 éve nyolc gyermek és nyolc felnőtt halt meg a szárazréti buszbalesetben

fotó: ÖKK/Varjú Zoltán

Részvétét fejezte ki jelenlétével Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Szigli István, Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője, de jelen voltak Vörösmarty Iskola tanárai is, köztük az elhunyt gyermekek volt osztályfőnöke és az a pedagógus is, aki az utolsó órát tartotta az iskolásoknak, mielőtt felszálltak volna azon a végzetes napon a 37-es buszra. 

Borítókép: Kép: Vigyázat! Vasúti átjáró című film
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók