2 évnél régebbi cikk

Erőművek Éjszakája Fejér megyében - 2021. október 8-án két helyszínen is várják a látogatókat
·Programokfűtés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
SZÉPHŐ
Erőművek Éjszakája Fejér megyében - 2021. október 8-án két helyszínen is várják a látogatókat
·Programokfűtés·Utolsó frissítés: undefined

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei 2021. október 8-án ismét megrendezik az Erőművek Éjszakáját. Székesfehérváron két helyszínen is várják a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az energiatermelés kulisszatitkaiba.

A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után 2021. október 8-án ismét várja látogatóit a MEKH szervezésében megvalósuló Erőművek Éjszakája – az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye.

Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 35 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatban Horváth Péter János, a MEKH elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ha megismerjük az energiatermelés folyamatit, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

2021. október 8-án Székesfehérváron két izgalmas helyszínt is bejárhatnak az érdeklődők.

Megnyitja kapuit a SZÉPHŐ Zrt. – Bakony utcai fűtőerőmű is, ahol a látogatók megnézhetik a kazánokat, megismerhetik azok működését, megtekinthetik a kiszolgáló berendezéseket, a segédtechnológiákat és a gázmotorokat, valamint betekintést nyerhetnek az irányítástechnikai, üzemeltetési, szabályozási folyamatokba is.

A Bakony utcai fűtőerőmű 2006-ban létesült 6 darab, egyenként 3+3 MW villamos és hőteljesítményű gázmotorral. Tíz évvel később tovább folytatódott a telephely bővítése, 3 db 20 MW-os, kondenzációs gázkazánnal. A fűtőerőmű teljes területét lehetőségük lesz bejárni az érdeklődőknek.

Az érdeklődők betekinthetnek a SZÉPHŐ Zrt. – Király sori fűtőerőművébe is ezen napon. Az 1902-ben létesült Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az itt látható kazánokat folyamatosan, egészen az 1980-as évek közepéig telepítették. A látogatók résztvevői lehetnek egy valódi ipartörténeti időutazásnak. A látogatók nemcsak a távhőtermelés történetének érdekességeivel ismerkedhetnek meg, hanem láthatnak üzemen kívül helyezett gőzturbinát, sőt akár egy 5000 m³-es kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

A Fejér megyében látogatható helyszínek címe:

SZÉPHŐ Zrt. - Bakony utcai fűtőerőmű
Székesfehérvár, Bakony utca 6.

SZÉPHŐ Zrt. - Király sori fűtőerőmű
Székesfehérvár, Király sor 1/b.

Holnap: www.eromuvekejszakaja.hu
Facebook: https://www.facebook.com/energiahivatal

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek