1 évnél régebbi cikk

Nem mindegy, hogyan gyújtunk be évek óta nem használt kályhánkba, kandallónkba
·Életmódfűtés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Nem mindegy, hogyan gyújtunk be évek óta nem használt kályhánkba, kandallónkba
·Életmódfűtés·Utolsó frissítés: undefined

Idén sokkal többen választanak alternatív fűtési módszereket

Október 15-én hivatalosan is elindult a fűtési idény. Szakemberek szerint az már most látszik, hogy idén sokkal többen választanak alternatív fűtési módszereket, gyújtanak be a régóta porosodó kazánokba, kandallókba. Ebben az esetben azonban számos dologra fokozottan oda kell figyelni.

A közelmúltban egy 20 éve porosodó kandalló begyújtása után keletkezett tűz, amely csaknem a ház teljes fagerendázatát meggyújtotta. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondja, a legbiztonságosabb megoldás, ha az első begyújtás előtt szakemberrel ellenőriztetjük a kéményt és a fűtő eszközt.

"Gázfűtés esetén kétévente, míg szilárd tüzelés esetén évente kell a kéményeket ellenőriztetni, ugyanakkor, ha ez a fűtési időszak előtt nem történt meg, akkor se ijedjünk meg, hiszen a hangsúly itt a rendszerességen van. Tehát ott nagyobb a kockázat, ahol 5-10, vagy esetleg ennél hosszabb ideje nem volt a kémény megvizsgálva, nem volt ellenőrizve. Ilyenkor a használati szabályokra is nagyon oda kell figyelni, illetve a megfelelő tüzelőanyag megválasztására" – figyelmeztet Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, kiemelten fontos, hogy ne fűtsünk háztartási hulladékkal, lakkozott nedves fával, ragasztott bútorlapokkal, vagy magas festéktartalmú újságokkal. Ilyenkor ugyanis fokozott a korom- és kátrányképződés, amely során ezek az égési melléktermékek megragadnak a kémény falán, ez pedig kéménytűzhöz vezethet.

A szóvivő kiemelte: gyakran okoz tüzet a nyitva hagyott kályhaajtó is, éppen ezért fontos figyelni, hogy ne hagyjunk éghető tárgyat a fűtőberendezés mellett. Ezen túl minden háztartás kötelező eleme kell, hogy legyen a füst- és szén-monoxid érzékelő.

"Minden nyílt égésterű fűtőberendezés mellé javasolt szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni; itt gondolok a cserépkályhára, vegyes tüzelésű kazánra, a gázbojlerre, átfolyós vízmelegítőre vagy a gázkonvektorra.  Ezek a berendezések amellett, hogy hőt termelnek, az égéshez szükséges oxigént a szoba levegőjéből nyerik. És ha elfogy a levegő, akkor - mi úgy szoktuk mondani - tökéletlen égés jön létre, tehát szén-monoxid keletkezik" – mondta Szabó-Bisztricz Anett.

Ezt pedig mi emberek nem vesszük észre, hiszen egy színtelen-szagtalan gázról van szó, ami alattomosan, a levegővel elegyedve tölti meg a szobát. Ezt a rendkívüli módon mérgező gázt csak a szén-monoxid-érzékelő képes észlelni. 

Szerző: Varga Zalán

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek