Biztonságban a fűtési szezonban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly/FTV
Biztonságban a fűtési szezonban

Október 15-ével hivatalosan elindult a fűtési szezon, de a hűvösebb éjszakákon már eddig is sokan befűtöttek. A lakástüzek 67%-a, a szén-monoxid mérgezések 60%-a a fűtési időszakban történek. Az őszi, téli időszakban fokozott odafigyelésre van szükség. 

A hideg estékre, éjszakákra már sok lakásban, házban befűtöttek. Fontos, hogy a fűtőberendezéseket évente átvizsgálják, kitisztítsák a szakemberek és figyelni kell a kémények állapotára is. Így elkerülhetjük az őszi, téli fűtési szezonban a tragédiákat.

"Javasoljuk, hogy az ingyenes lakossági kéménysepréssel mindenki éljen! Ezt Fejér vármegyében a katasztrófavédelem végzi. A társasházakhoz az év elején közzétett sormunkaterv alapján automatikusan érkezik az előre megadott időpontban a kéményseprő, míg a családi házakban élőknek, tehát azokban a családi házakban, ahol nincsen gazdasági társaság, sem egyéni vállalkozás, az ott élőknek időpontot kell egyeztetni a katasztrófavédelem kéményseprőivel. Ezt megtehetik online ügyintézés formájában a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon vagy hívhatják a1818-as telefonszámot"- hívja fel a figyelmet Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A füstérzékelők használata is nagyon fontos, hiszen Fejér vármegyében idén már 183 lakástűz volt, egyik otthonban sem volt ilyen eszköz. A tűzesetek során 13 otthon vált lakhatatlanná.

"Ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában, a legkisebb füst esetén is jeleznek, hangos sípolással, tehát még van idő eloltani a tüzet. Mindenképpen van idő kimenekülni és segítséget kérni. Sajnos az a tapasztalat, hogy a lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő, idős emberek. Éppen ezért javasoljuk, hogy az ő részükre olyan füstérzékelőt válasszunk, amely a hangos sípolás mellett egy automatikus jelzést is küld a hozzátartozó okos telefonjára."

A szóvivő hozzátette, Fejér vármegyében idén már 11-en sérültek meg lakástűzben, egy ember életét vesztette. Lakástűz esetén a legnagyobb veszélyt a keletkezett füst belélegzése jelenti. Ezekben a hónapokban a szén-monoxid mérgezések veszélye is megnőhet. Nyílt lánggal égő fűtőberendezésnél keletkezik szén-monoxid. Hogy ne történjen tragédia, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, és szén-monoxid érzékelő használata ajánlott. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek