1 évnél régebbi cikk

Itt a lehetőség az energiaspórolásra
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Itt a lehetőség az energiaspórolásra

A g7.hu számításai szerint a 480 forintban maximált üzemanyagárnak köszönhetően az olajkályhák használata is gazdaságosabb. Ez sokkal kedvezőbb pénztárcánknak, mintha piaci árat fizetnénk a gázért vagy az áramért. Ez lehet a "fordított olajszőkítés". 

Egy kéményseprő szerint, noha tüzelőolajat már évek óta nem lehet kapni, most mégis sok helyen veszik elő az 1990-es évekig népszerű olajkályhákat, és tisztíttatják ki a kéményeket is, hogy használni tudják ezeket - írja a portál.

Az olajfűtés azokban a háztartásokban jöhet számításba, ahol a gázfogyasztás meghaladja a hatósági limitet, a fával nem szeretnének szenvedni, az áramhálózat pedig nem biztos, hogy bírná az elektromos radiátort.

A felvázolt módszer tulajdonképpen nem más, mint a fordított olajszőkítés. Utóbbi a 90-es évek hírhedt, az államot több százmilliárd forinttal megkárosító csalási gyakorlata volt, amely a mostani helyzethez hasonlóan a fűtésre és az üzemanyagként használt gázolaj ára közötti különbséget használta ki.

Egy köbméter gáz fűtőértéke lényegében megegyezik egy liter gázolajéval. Ennek megfelelően nagyjából úgy lehet kalkulálni, hogy egy liter dízel elégetésével megspórolhatunk egy köbméternyi gázt. Továbbá az ársapkás, 480-as dízel jelenleg bő harmadával olcsóbb, mint a lakossági piaci áron köbméterenként 747 forintba kerülő földgáz.

Az ársapkás gázolaj előnye akkor is megmutatkozik, ha a kedvezményes kvótát meghaladó villanyfogyasztás díjszabásával vetjük össze, egyszerű hősugárzók használatát feltételezve. Hőszivattyú vagy split klíma működtetésekor ugyanakkor még a hetven forintos kilowattóránkénti villanyár mellett is gazdaságosabb maradhat az elektromos fűtés.

A portál azonban hangsúlyozza:

  • így fűteni csalás
  • az olajkályha büdös
  • kell egy olyan dízelautó, amelyből le lehet szívni az üzemanyagot.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek