2 évnél régebbi cikk

Okoszebrák szüntethetik meg a gyalogosgázolásokat Székesfehérváron
·Közlekedészebra·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Okoszebrák szüntethetik meg a gyalogosgázolásokat Székesfehérváron
·Közlekedészebra·Utolsó frissítés: undefined

A kórház előtt már működik a fehérvári fejlesztésű intelligens gyalogosátkelő, de napokon belül még egy SafeXOne-t telepítenek a Horvát István utca és a Hosszúsétatér sarkán.

Naponta három gyalogosgázolás történik Magyarországon a kijelölt átkelőhelyeken, és ez a statisztika évről évre romlik, olvasható a Visible Crossing (magyarul: Látható Átkelés) honlapján. A székesfehérvári startup célja, hogy a zebráknál történő gázolások számát nullára csökkentse a saját fejlesztésű SafeXOne névre keresztelt rendszer segítségével.

Állításuk szerint ezt a célt eddig kivétel nélkül mindenhol elérték, pedig egy tucatnál is több rendszert telepítettek elsősorban Pest megyében, de van már SafeXOne Erdélyben, Szováta mellett is. Az első fehérvári okoszebrát éppen annak a gázolásnak a helyszínén telepítették a napokban, mely az egész vállalkozás szomorú alapötletét adta hat évvel ezelőtt.

Kapcsolódó
Fehérvár legfurcsább zebrája

Fehérvár egyik legextrémebb zebrája Felsővárosban, a Havranek utcában két kocsibejárót köt össze. A gyalogosoknak nemcsak az elsuhanó autók, a buszmegálló miatt kell résen lenniük, hanem azt is figyelniük kell, nem akar-e valamelyik autó rákanyarodni a feljáróra.

Egy esős, sötét hajnalon autóztam a kórház előtti zebránál, ahol éppen egy percekkel korábban elgázolt hölgyet láttak el – mondta lapunknak Nagy László, VisibleCrossing Kft. ügyvezető igazgatója. A rendszer ötletgazdája ekkor gondokozott el azon, hogyan lehetne még inkább láthatóvá tenni a gyalogosokat kedvezőtlen körülmények között.

A SafeXOne működése pofonegyszerű: a rendszer előbb érzékeli az oszlopok közé lépő gyalogost, majd bekapcsolnak az oszlopokra szerelt sárga villogók. Ezt követően aktiválódik a lézersík, mely elsősorban az úttesten átkelők cipőjét világítja meg. A rendszer működését ebben a videóban magyarázzák el ennél jóval részletesebben:

A tervek szerint a héten még egy SafeXOne-t telepítenek Székesfehérváron, a Horvát István utca és a Hosszúsétatér sarkán a térkövezés befejezése után. 

Székesfehérvár polgármestere szerint ha a rendszer beválik, akkor jövőre akár újabb 5-10 helyszínre telepíthetik az intelligens gyalogosátkelőket. Ezzel a gyalogos közlekedés biztonságának növelése mellett pedig még egy fontos célt szolgálnának:

Külön öröm, ha egy fehérvári startupot tudunk segíteni. Fehérvári ötlet, fehérvári fejlesztés, fehérvári telepítés – tette hozzá Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte: ha beválik a rendszer, akkor az önkormányzat a város más részein is szeretné elhelyezni az intelligens zebrákat.

Kapcsolódó
Már Székesfehérváron is hangjelző segíti a látássérülteket a zebrákon

Országszerte segítenek a látássérülteken a nemrég átadott hangjelzők és az ezekhez tartozó távirányítók - már Székesfehérváron is használják őket.

A rendszer ára 1,5-2 millió forint között van felszereltségtől függően, amire a gyártó 2 év teljeskörű garanciát és további 10 év alkatrész-ellátást biztosít. A Szent György Kórháznál a napokban beüzemelt rendszer képes lehet a forgalom figyelésére és elemzésére is, ami segíthet a közlekedés szervezésében az önkormányzatnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek