2 évnél régebbi cikk

4 évszak a Fórum téri ivókúton - érdekességek Székesfehérváron
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
4 évszak a Fórum téri ivókúton - érdekességek Székesfehérváron
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

A Fórum téri ivókút mellett elsétáltam vagy ezerszer. Nem néztem meg soha közelről. Egészen addig, míg fotósunk nem posztolt egy látványos képet és fel nem tette a kérdést: hol található ez Székesfehérváron? A fejtörő működött, sokan most fedezték fel (újra) Kocsis Balázsnak a játékos alkotását. 

Fehérváron lépten-nyomon érdekességekre bukkanhatunk és újra felfedezhetjük a város köztéri alkotásait. Pápai Barna fotója kapcsán merült fel benn a gondolat, hogy érdemes felkeresni Kocsis Balázst, az alkotót, hogy többen megtudjak a Fórum téri ivókútról.

„1998-ban készült a Fórum téri ivókút, egy időben a vízivárosi teknőssel, ami szintén ivókútnak készült. Egy jópofa ötletnek tűnt, hogy az évszakokat ábrázoljam játékosan. A szimbólumok közt van a Hold, a Nap ahogyan feljön és ahogyan nyugszik. Látható ahogyan felkapaszkodik, de az ásítozó, lemenő nap sugara is megjelenik” – mesélte Kocsis Balázs. 

Az ivókút lassan negyed százada áll a Fórum téren. A víz miatt rendszeresen képződik lerakódás a faragott felületen, ezt évi néhány tisztítással igyekeznek orvosolni. Először egyébként a teknős készült el a Vízivárosban, aztán pedig a Fórum téri alkotás. 

"Annak idején süttői kőből faragtam, igyekeztem tartani a minőséget. Érdekesség, hogy a tardosi és a süttői bánya egymástól pár kilométerre van. Az egyiken van egy olyan szennyeződés, ami adja ezt a vörös színezéket. A hegy másik oldala ilyen tiszta tömör mészkő, és nagyon jó minőségű szerettem faragni, meg mutatós a felfényezett felülettel, meg a megfaragott matt felülettel lehet játszani” – mondta el a szobrászművész.

Érdekesség, hogy a Duna közelében, a Gerecse hegységben (Tardos, Süttő, Dunaszentmiklós) fellelhető mészkőnek nemcsak a színe, a struktúrája is változatos. Márványhatásúvá csiszolható és ellenáll a fagynak, a sónak is, éppen emiatt előszeretettel alkalmazzák közterek burkolatának, illetve szobrokhoz és épületdíszek kifaragásához is.

„Az is izgalmas egyébként, hogy hogyan vannak az egyes munkák egymással összefüggésben” – teszi hozzá Kocsis Balázs felidézve, hogy éppen a Fórum téri ivókút kapcsán volt kint nála annak idején interjút készíteni Gábor Gina a Hírlaptól.

A műteremben darabokban volt még minden, felmerült a kérdés, hogy mivel foglalkozik még a szobrász, aki megmutatta Kati néni makettjét, ami éppen akkor készült el. Maga sem gondolta, hogy ezzel egy lavina indul el...

Kapcsolódó
Kati néni, az egyik leghíresebb fehérvári Katalin

Kati néni, a fertályos asszony szobra közel két évtizede áll a fehérvári Liszt Ferenc utcában. A szobrot a felsővárosi Molnár Imréné Boda Katalinról mintázták, aki még 93 éves éves korában is tolta a piacra kordéjában a liba- és kacsafertályat, a savanyú káposztát, a tejfölt és a tejet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek