2 évnél régebbi cikk

3 furcsa karácsonyi étel a nagyvilágból
·Gasztrokarácsony·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
tfpd.co.za
3 furcsa karácsonyi étel a nagyvilágból
·Gasztrokarácsony·Utolsó frissítés: undefined

Bárányfej, férgek vagy éppen a máshol a Mikulás segítőinek tartott rénszarvasok. Egyes országokban ezek kerülnek begli és töltött káposzta helyett az asztalra.

Dél-Afrika

Bármennyire is bizarrul hangzik, a dél-afrikaiak gyakran esznek mopane hernyókat karácsonykor. Ezeknek a férgeknek ugyanis pont az ünnepek környékére esik a betakarítási ideje, így a legtöbb családnál bizony alig várják, hogy megkóstolják a hamuban vagy zsírban sült hernyót. Az illata egyébként a frissen morzsolt levelekre emlékeztet, mivel a mopane hernyók főként levelekkel táplálkoznak.

Grönland

A grönlandiaknál a rénszarvasok nem a Mikulás szánját húzzák, hanem az asztalon szerepelnek a fogások között. Emellett olyan, számunkra nem éppen ínycsiklandó dolgok is helyet kapnak mellette, mint a bálna hús, a "mattak" (bálna bőr) és a "kiviak" (hús, zsír, vér, fűszernövények és bogyók).

Norvégia

Karácsony környékén Norvégiában teljesen normális, ha sült bárányfej, vagyis smalahove az ünnepi menü. Az állat fejéről a gyapjút és a bőrt teljesen leégetik, az agyát eltávolítják, enyhén füstölik, kiszárítják, majd besózzák. Három óra párolás után pedig svéd karórépával és burgonyával együtt kerül az ünnepi asztalra.

(Forrás: mindmegette.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek