2 évnél régebbi cikk

A nyílászárók cseréjével még idén elindul a Vasvári Pál Gimnázium korszerűsítése
·Hírekiskola·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
A nyílászárók cseréjével még idén elindul a Vasvári Pál Gimnázium korszerűsítése
·Hírekiskola·Utolsó frissítés: undefined

Folytatódnak az iskolafelújítások Székesfehérváron, ennek során a Vasvári Pál Gimnázium korszerűsítése még idén elindul a nyílászárók cseréjével - jelentette be a polgármester Facebook-oldalán.

"Az első, amit a Vasvári kapcsán meg kell tegyek, hogy elnézést kérek minden érintettől, amiért ennyire sokáig tart előkészíteni ezt a felújítási projektet. Ezt ma az iskola tantestületének személyesen is elmondtam. A késedelem legfőbb oka az építőipar brutális drágulása. A Vasvári épületének felújítására, a kormányzati pluszforrásokkal együtt, nemzeti forrásból bruttó 6 milliárd forint áll rendelkezésre, amely összeg az önkormányzat számláján van. Ebből a meglévő épület felújítására és bővítésére 5 milliárd, az új tornaterem építésére 1 milliárd forintot fordíthatunk" - fejtette ki Cser-Palkovics András Facebook-posztjában.

Majd hozzátette: "Tavaly a kormánnyal egyetértésben azt a döntést hoztuk, hogy a jelenlegi költségek mellett nem reális, viszont még hosszadalmasabb lenne a Vasvári költöztetése, ezért az iskola a jelenlegi helyén marad, az épület felújításának és bővítésének keretét pedig kibővíti a kormány."

A Vasvári Pál Gimnázium épületére szinte minden szempontból ráfér az alapos felújítás, a diákok száma miatt pedig a bővítés is. Többféle megoldásban gondolkodott az önkormányzat, ezeket az opciókat ma a tantestülettel is megvitatták.

A következő pár napban még a tanárok egymás között is megtárgyalják a koncepciókat, kéréseiket és javaslataikat, amit a Városfejlesztési Kft. a tervezés során figyelembe fog venni.

A felújítás műszaki tartalma:

  1. A pinceszint talajnedvesség elleni szigetelése
  2. A pinceszint elfogadható használhatóságához a bevilágítás és szellőzés megoldása
  3. Homlokzati nyílászáró csere
  4. Homlokzati hőszigetelés
  5. Tetőhéjazat és bádogos szerkezetek cseréje
  6. Tetőszerkezet javítása, tetőzet hőszigetelése
  7. Belső burkolatok részleges cseréje
  8. Belső nyílászárók felújítása, cseréje
  9. Gépészeti rendszerek korszerűsítése
  10. Teljes elektromos hálózat és világítás átépítése
  11. Teljes gyengeáramú rendszerek létesítése
  12. Teljes festés, vakolat javítások
  13. Részleges oldalfal burkolat készítés
  14. Belsőépítészeti elemek kialakítása
  15. Korlátok, lakatos szerkezetek részleges cseréje, felújítása
  16. Részleges szellőztető rendszere létesítése
  17. Részleges akadálymentesítés
  18. Tartószerkezeti megerősítések (későbbi statikai munkarész alapján kalkulálható)
  19. Környezet rendezés (kerítés, járda, térburkolat, kertészet, udvari pályák)

Ezeken felül a bővítés pontos paramétereiről később, a tantestület kérése nyomán és egyetértésével hozunk döntést" - tette hozzá a polgármester.

Nehezítő tényező, hogy a Vasvári patinás épülete helyi védettséget élvez, tehát nem lehet bármilyen építőanyagot használni, illetve, hogy a terület viszonylag szűkös

Utóbbi helyzet javítására, amennyiben a bővítés érdekében arra szükség lesz, akkor a tervezés során figyelembe lehet venni az önkormányzat által most megvásárlásra kerülő, iskolával szemben lévő üres területet is középtávon, akár tornatermi, akár más funkció tekintetében.

"Az épület korszerűsítését mindenesetre még idén elkezdjük a nyílászárók teljes cseréjével. Azért ezzel kezdjük, mert ez az egyik legsürgetőbb feladat, és ez nem igényel hosszas terveztetést, engedélyeztetést, bürokráciát. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás már folyamatban van, amit szeretnénk a tavasz folyamán már le is zárni" - emelte ki Cser-Palkovics András.

A tantestület és a diákok joggal várják, hogy az iskolájuk most már minél előbb megszépüljön. Az önkormányzat minden erejével azon lesz, hogy ez a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban meg is valósuljon, nem lesz olyan lehetőség, vagy módszer, amit ne vennénk számításba ennek érdekében!" - mondta el a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek