2 évnél régebbi cikk

Hogyan vásároljunk sonkát? - Tippek a szakértőtől és hibák, amiket a leggyakrabban elkövetünk
·Gasztrosonka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Hogyan vásároljunk sonkát? - Tippek a szakértőtől és hibák, amiket a leggyakrabban elkövetünk
·Gasztrosonka·Utolsó frissítés: undefined

A legtöbb otthonban húsvétkor sonka kerül az asztalra: hagyományos parasztsonka vagy gyorspácolt sonka, amit egyaránt megtalálhatunk a boltokban. Nem mindegy azonban, hogy mit veszünk! Nézzük, hogyan érdemes kiválasztani a húsvéti sonkát, és mik azok a hibák, amiket a vásárláskor elkövetünk.

A húsvéthoz szorosan kapcsolódik a terített asztal is. Előkerül a legszebb teríték, finom falatokkal készülünk. Az asztalról pedig nem hiányozhat a húsvéti sonka sem. Ez a népszokások szerint állandó elem, a kulináris élvezetek csúcsa. 

Magyarországon elsősorban a parasztsonka kerül az asztalra, aminek az elkészítése régi hagyományokra épül: az alapja a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combjának és esetleg lapockájának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados tradíciója.

A húsvéti főtt sonka ilyenkor az egyik legnépszerűbb étel. Nagy odafigyeléssel és gondos elkészítéssel egy igazán különleges finomságról beszélgetünk. Számos helyen nyersen is fogyasztják az ünnepen. Gyakran pedig más ételek ízesítéséhez - pl: sonkás tészta, káposzta, bab - is használják.

A magyar parasztsonka egyik legnagyobb értéke és erénye az eltarthatóság. Ha belegondolunk ez logikus is volt annak idején, hiszen nem voltak hűtőszekrények, ezért a nagy melegek beálltáig a padláson őrizték, később pedig a hűvös kamrában tartották a sonkát.

Ahogy azt már említettük, a hagyományos elkészítési mód a sózás, füstölés, pácolás, de a boltok polcain másként készített sonkák is megtalálhatóak.

Az agrárszektor. hu szakértővel készített interjút, amelyben a sonka kiválasztásához is adtak tippeket.

Milyen sonkák vannak a boltok polcain?

A gyorspácolt sonka az egyik leggyakrabban megtalálható termék húsvét tájékán. Erről azt érdemes tudni, hogy ezeknél a sonkaféléknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, ezzel az eljárással rövidül a gyártáshoz szükséges idő.  Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa azt is elmondta, hogy a gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka.

Kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumos csomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba ezek a termékek. A hagyományos sonkákat ezzel szemben általában egészben és csomagolás nélkül kínálják a kereskedők. 

Sokan hibáznak a húsvéti sonka vásárlásakor

Bácskai Gergely

Hogyan vegyünk sonkát?

Sokaknak bizonytalanságot jelent az előre csomagolt termékeknél, hogy az ember "nem lát bele" a csomagolásba, ezért aztán zsákbamacskát vásárol. Éppen ezért jobb, ha darabolt terméket veszünk, ahol látható a sonka metszéslapja. A szakember azt is elmondta, az a jó, ha egyöntetűen bordó színű és nem láthatók bevérzések rajta.

Jónás Gábor arra is felhívta a figyelmet, ha igazán jó minőségű sonkát keresünk, akkor a sonka bőrét is érdemes megvizsgálnunk. "Csak olyan terméket szabad választani, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített" - fogalmazott a szakértő.

Érdemes megnyomni ujjunkkal a vásárolni kívánt sonkát. Figyeljünk arra, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény! 

Ha mégsem a hagyományos sonka mellett döntünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében a csomagolóanyag és a sonka között ne legyen páclékiválás. Ez ugyanis a túlzott páclébevitelre, illetve gyengébb húsminőségre is utalhat, tehát érdemes elkerülni ezek megvásárlását, ha igazán jó minőségű sonkára vágyunk!

Hogyan különböztessük meg a hagyományos sonkát a gyorspácolt terméktől?

Mindene esetben érdemes megnézni a termék címkéjét. Itt ugyanis nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagokról kapunk bővebb információt, de a sonka előállításának módjáról is. Erre utalnia kell ugyanis a termék megnevezésének.  A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” elnevezés szerepel.

Azt is jó megvizsgálni, hogy „füstölt” vagy „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e címkén. A füstölt sonka esetében keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a húst. A füstölt ízű kifejezés pedig azt jelenti, hogy füstaromát juttatnak bele a sonkába.

Ha mi a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keressük, akkor semmiképp sem jó, ha gyorspácolt, füstölt ízű jelzővel ellátott sonkát veszünk, mert csalódni fogunk!

Hogyan készítik a házi sonkákat?

A magyar házi sonka készítésének legfontosabb folyamata a pácolás, amit közvetlenül a sózást követ. A gyakorlott hentesek mindig ügyelnek arra, hogy a páclé állandóan ellepje a húst. 

A szakértők szerint a húst 3-4 naponta kell mozgatni vagy forgatni a páclében, így a lé mindig egyenletesen járja át a sonkát. A kisebb, vékonyabb húsfélék természetesen kevesebb időt igényelnek.

Sokan hibáznak a húsvéti sonka vásárlásakor

Kiss László

A leghosszabb ideig a sertés hátsó combját kell pácolni. Magyarországon tájanként különféle sonkapácokkal tartósítják a különleges élelmiszert.

A Dél-Dunántúlon például kakukkfű, fenyőmag, koriander, mustármag és majoránna is kerül a páclébe.  

Kelet-Magyarországon az úgynevezett magyar módra készített sonkához egészen másfajta pác készül: egy sonkához fél kiló sót, egy kanál magyarborsot, szegfűborsot, koriandert, majoránnát, dupla annyi fenyőmagot és salétromot, majd négy-öt babérlevelet és egy fej vöröshagymát bő vízben felforralnak, majd kihűtve ráöntik a sonkára.

A Szeged környéki sonka hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy a sonkát még frissen, melegen sóval és a fűszerekkel bedörzsölik. 

Magyarország észak-nyugati részén az úgynevezett prágai módra készül a sonka. Semmi mást nem használnak hozzá, mint sót és salétromot. 

A Bugaci sonka, amely méltán kedvelt hazánkban, a legegyszerűbb recept alapján készül. Nem kell hozzá más, mint fél kiló só, három dkg egész bors, egy nagy fej hagyma és egy evőkanál borókabogyó. 

Jó, ha tudjuk azt is, hogy a sonkát a főzést megelőző este hideg vízbe kell tenni, és ki kell áztatni. Ez az ünnepi sonkafőzés egyik legfontosabb szabálya. Így aztán reggel friss vízben, kis lángon kell megfőzni a húsvéti sonkánkat. Azt javasolják, annyi órán keresztül főzzük, ahány kilós a sonkánk. A megfőtt sonka hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ha azt tapasztaljuk, hogy nyálkás tapintásúvá válik a sonka felülete, akkor semmiképpen se fogyasszuk el!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek