1 évnél régebbi cikk

Királyi Desszertverseny: belestünk a Deák Cukrászok felkészülésének titkaiba
·Gasztroverseny·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szente Patrícia
Királyi Desszertverseny: belestünk a Deák Cukrászok felkészülésének titkaiba
·Gasztroverseny·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak cukrászdák neveztek a Székesfehérvár hivatalos 2022-es desszertjének megalkotására hirdetett megmérettetésre: a Deák középiskola egyik osztálya is próbára teszi a tudását ebben az izgalmas feladatban.

Ahogy arról már beszámoltunk, május 7-én rendezik meg Székesfehérváron az első Királyi Desszertversenyt, ahol 10 résztvevő cukrászcsapat alkotásait zsűrizi majd 500 szerencsés székesfehérvári a Hiemer-házban. Április 26-tól a https://turizmus.szekesfehervar.hu/kiralyi-desszert-verseny oldalon található Aranybulla Kvíz kitöltésével lehet bekerülni a zsűribe, a verseny részleteiről itt írtunk korábban: 

Kapcsolódó
Április 26-tól jelentkezhetnek a fehérváriak a Királyi Desszertverseny zsűrijébe

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. és az Önkormányzat együttműködésében Desszertversenyt hirdettek. Az Aranybulla Emlékév tiszteletére elindított megmérettetésre a nevezők már leadták receptjeiket, a székesfehérvári lakosok pedig csatlakozhatnak a zsűrihez.

Ahogy ígértük, a versenyt megelőző két hétben nap mint nap bemutatunk egy versenyző cukrászdát, csapatot, hogy láthassátok, kik azok, akik az ünnepeken és a hétköznapokon is megédesítik a székesfehérváriak életét. 

Ezúttal Varga Veronikával, a Deák Cukrászok csapatvezető oktatójával beszélgettünk.

Milyen indíttatásból jelentkeztetek a Királyi Desszertversenyre?

A tizedikes szaktechnikus osztállyal neveztünk be erre a versenyre. Minden évben kötelezően részt vesznek egy projekt héten, ahol különböző feladatokat kell összehangoltan elvégezniük. Ez a lehetőség kapóra jött, hogy egy kicsit a történelmet, a gasztrotörténelmet, magyar irodalmat tudjuk ötvözni egy projektfeladatban az osztálynak. Kihívás volt számukra, hogy kreátorok lehetnek, ők találhatnak ki bármit. Igazi kezdőlöket a szakmában: amit eddig tanultak, most a gyakorlatban hasznosíthatják.

Ebben az esetben a csapat tehát egy egész osztály. Nehéz volt közös nevezőre jutni, hogy mi legyen a recept?

Igazából nem. Kaptak egy vezérvonalat, és viszonylag hamar megszületett maga a termék. Nagyon élvezték azt, hogy kutakodhattak a korszak alapanyagaiban, utánajártak, hogy nézett ki akkor egy sütemény. 

Mit gondoltok, mitől királyi egy Királyi Desszert?

Maga a megjelenés, az ízvilág, az egész összességében előkelő kell, hogy legyen. 

Azon túl, hogy királyi, ez jellegzetesen egy székesfehérvári desszert is lesz. Ezt próbáljátok valahogy kihangsúlyozni?

Természetesen, illetve díszítésben remélhetőleg megjelenik majd az Aranybulla is. Próbáltunk az alkalomhoz illő díszítést kitalálni. Kihívás volt a dísz kitalálása, és hogy ezt hogy lehet megvalósítani. Piciben – hiszen 500 darab kóstolófalatot kelll készíteni a versenyre - , de úgy, hogy jól mutasson nagyobb méretben is, ne veszítse el a jellegét. 

Anélkül, hogy a receptet elárulnánk, lehet-e valamit tudni az ízvilág jellegzetességeiről?

Próbáltuk a korhű gyümölcsöket keresgélni és felhasználni, közben kicsit a modern táplálkozás irányában is fordulni. Hogy azok, akik valamilyen ételérzékenységben szenvednek, ők is megkóstolhassák a desszertünket. 

Kapcsolódó
Pompás terítékek, királyi ízek, dekoratív ajándékok - kereskedelmi és gasztroverseny volt a fehérvári Deák középiskolában

Felpezsdült az élet a Deák Ferenc középiskolában január 18-án: szakmai versenyt rendeztek a gasztronómia, a vendéglátás és a kereskedelem területén középiskolás tanulóknak, neves szakmai zsűri részvételével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek