Királyi Desszertverseny: titokzatos fehérvári édességgel készül a Málna ManufaktúraKirályi Desszertverseny: titokzatos fehérvári édességgel készül a Málna Manufaktúra
Ahogy arról már beszámoltunk, május 7-én rendezik meg Székesfehérváron az első Királyi Desszertversenyt, ahol 9 résztvevő cukrászcsapat alkotásait zsűrizi majd 500 szerencsés székesfehérvári a Hiemer-házban. Április 26-tól a https://turizmus.szekesfehervar.hu/kiralyi-desszert-verseny oldalon található Aranybulla Kvíz kitöltésével lehet bekerülni a zsűribe, a verseny részleteiről itt írtunk korábban:
Ahogy ígértük, a versenyt megelőző két hétben nap mint nap bemutatunk egy versenyző cukrászdát, csapatot, hogy láthassátok, kik azok, akik az ünnepeken és a hétköznapokon is megédesítik a székesfehérváriak életét.
Ezúttal Balogh Ibolyával, a Málna Manufaktúra vezetőjével beszélgettünk.
Milyen indíttatásból vesznek részt a megmérettetésen?
Nem igazán versenyként éljük meg, leginkább egy tisztelgés részünkről a városunk előtt és ünnep előtt. Hiszen nem hétköznapi események követik egymást az idén, Aranybulla Emlékév van, Királyok és Szentek kiállítás.
Mitől királyi egy Királyi Desszert?
Egyrészt a díszítésben a különböző, a városhoz kapcsolódó szimbólumok megjelenítése fontos. Hiszen királyi városról beszélünk, ahol a legtöbb királyunkat koronázták. A történelmi háttér adja magát, miért is legyen ez egy királyi desszert.
Terveznek olyasmit is, hogy kifejezetten Székesfehérvárra utaljon valami a desszerten?
Nem fog látványosan Székesfehérvárra utalni, de akinek van szeme, az felfedezhet majd valamit. Talán utána, vagy közben rájönnek az emberek, hogy miért azt a szimbólumot választottuk, amit díszítésként erre a desszertre rá fogunk tenni. Találós kérdés, hogy hol található az a szimbólum, amit mi felhasználunk a desszertünknél.
Hányan vesznek részt a desszert kitalálásában, megvalósításában?
Családi vállalkozás vagyunk, a lányommal, Gombaszögi Nórával együtt vezetjük a műhelyt. Ő mellette a Tourinform irodában dolgozik, én pedig kizárólag ezzel foglalkozom 5 éve. Együtt kísérleteztük ki a desszertet, hiszen sok próbálkozás árán alakul ki, hogy miből mennyit, miért pont azt az alapanyagot használjuk. Összeadtuk a tapasztalatunkat és erősségeinket.
A receptet nem árulhatjuk el, de ízvilágában milyen édességre számíthat a zsűri?
Nem tudom, mennyit árulhatok el anélkül, hogy ne legyen felismerhető a desszertünk. De alapvetően a magyar jellegzetességeket szerettük volna ebben a desszertben megjeleníteni.