1 évnél régebbi cikk

Milyen látás nélkül élni? - érzékenyítő nap a Csónakázó-tónál
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Milyen látás nélkül élni? - érzékenyítő nap a Csónakázó-tónál

Hogyan élik a látássérültek a mindennapjaikat, milyen látás nélkül élni  - többek között ezekre a kérdésekre is igyekezett választ adni a rendezvénysorozat. Nem titkolt cél, hogy  összekössék a látókat és a nem látókat. Az Akadályok nélkül szabadidős napnak ma Székesfehérvár adott otthont.

A nap célja, hogy különleges érzékenyítő programjain keresztül a többségi társadalom betekintést nyerjen a gyengénlátó, aliglátó, vak, vagy más fogyatékossággal élő embertársai életébe. Olyan foglalkozásokkal, programokkal várták az ide érkezőket, aminek a segítségével megtapasztalhatják és átélhetik azt, hogy milyen nehézségei vannak a sorstársaknak a mindennapokban. 
A parasport programok a sikereket is felvonultatták, de a látogatók ízelítőt kaphattak a különböző segítőinformatikai lehetőségből. A székesfehérvári Csónakázó-tó környékén egész nap várták a látogatókat: lehetett például bekötött szemmel sportolni, számítógépet használni, hétköznapi életet élni. Kipróbálhatták többek között a hangosan beszélő számítástechnikai és konyhai eszközöket. 

„A jól látó emberek közül sokan a mai napig meglepődnek olykor, ha azt látják, hogy egy látássérült személy sportol, önállóan háztartást vezet, finom lakomát főz a családjának. Az eseményen fény derül mindarra, hogyan tudja mind a felsoroltakat, mind például a munkáját ellátni egy olyan személy, aki nem jól lát” – fogalmazott Lengyel Zsófia, a rendezvény háziasszonya.

Csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, judo is szerepelt a programok között és a Vakrepülés Színtársulat is bemutatkozott. Volt szabadulószoba az SzKKK épületében, illetve bekötött szemmel ki lehetett próbálni a tandemkerékpározást és a sétálás vakvezető kutyával. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek