1 évnél régebbi cikk

Drasztikusan változik a behajtás a belvárosba augusztus 1-től Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Drasztikusan változik a behajtás a belvárosba augusztus 1-től Székesfehérváron

Belvárosi fórumot tartottak a hatósági ellenőrzésekről, belvárosi parkolásról, felújításokról - itt hangzott el, hogy milyen komoly változás történik augusztus 1-től Székesfehérvár belvárosában.

"A belváros a közösség életének központja. Helye a jó hangulatnak, a mosolynak, a vidámságnak, a találkozásnak és a rendezvényeknek, de egyben lakóhelye a városközpontban élőknek, ami nem lehet "vigalmi negyed". A szabályokat ezen szempontok összehangolásával igyekszünk megalkotni. Miközben kérjük a belvárosiak türelmét, közben a vendéglátóhelyek üzemeltetőitől, valamint a belvárosban érkező vendégektől a szabályok betartását kérjük. Szerencsére az éttermeket, kávézókat, cukrászdákat üzemeltetők többsége így is cselekszik. A hatósági ellenőrzések folytatódni fognak" - írta Cser-Palkovics András polgármester kedd reggeli posztjában, amelyben az elmúlt hetekben lezajlott hatósági ellenőrzések tapasztalatairól, a belvárost érintő fejlesztési tervekről, elképzelésekről is szót ejtett. 

A legfontosabb téma azonban egyértelműen a belvárosi parkolás, a belvárosi utcákba való behajtás volt, amelyben komoly változások jönnek.

"A történelmi belváros lakóinak igen gyakran emlegetett problémája az utcákon parkoló, a lakosságszám alapján gyakran indokolatlanul soknak tűnő gépjármű. Ráadásul az Alkotmánybíróság egy határozata a behajtási engedélyek rendszerének átgondolását eredményezi. A belvárosi műemlékek védelme is igényli a szigorúbb szabályozást" - emelte ki a polgármester, hozzátéve, az engedélyek nélkül behajtó és parkoló járművek fokozatos kiszorítása a történelmi belvárosból egybevág az önkormányzat törekvésével.

Azt szeretnék elérni, ha hosszabb távon minél több utca válna autómentessé a belvárosban, vagy legalábbis erősen csökkentett forgalmúvá. Ezt persze csak fokozatosan valósítható meg, mert "cserébe" kellő számú parkolási alternatívát kell kínálni a történelmi negyed peremén.

"A két szempontot egyesítve, az Alkotmánybíróság döntésének is megfelelve új javaslatot dolgoztunk ki:

ez alapján a történelmi belváros behajtási engedélyköteles utcáira megszűnik a parkolási bérlet kiváltásának lehetősége,

kivéve az adott utcában lakók számára. Mindenki más csak az ingyenes behajtási engedély birtokában hajthat be ebbe a pár utcába, a parkolás esetén pedig az engedély mellett egységesen 900 forint/óra lesz annak díja. Az új rend augusztus 1-től lép majd életbe" - írja.

Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen a történelmi belváros zsúfoltsága, és elsősorban tényleg csak az parkoljon ezekben az utcácskákban, aki ott is lakik. Ennek megfelelően az önkormányzati gépjárművek sem fognak augusztus 1-től az engedélyköteles zónákban parkolni. Természetesen ez vonatkozik a polgármesteri, alpolgármesteri, egyéb felsővezetői gépjárművekre is. A behajtás, rövid megállás engedélyezett lesz, a tartós várakozást azonban a hivatali gépjárművek esetében az erre fenntartott parkolóban, illetve a várkörúti parkolóházban oldják majd meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek