1 évnél régebbi cikk

Az átlagnál több fiókát neveltek fel idén a gólyapárok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/Alexas_Fotos
Az átlagnál több fiókát neveltek fel idén a gólyapárok

Az előzetes fészekszámlálási adatok alapján az átlagosnál több gólyafióka cseperedett fel idén Magyarországon. Ennek egyik oka, hogy az aszályos időszak nem hogy ártott, hanem inkább kedvezett a fiókák felnevelésének.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fehér gólyák költési nehézségeiről terjedő álhírek megcáfolása miatt előzetes fészekszámlálási adatokat rögzített, melyek alapján 300 vizsgált fészek (köztük a költési időszakban sikertelenül próbálkozó párok fészkei) fiókáinak egyedszámaiból készítették a szaporodási statisztikát.

Az elmúlt 30 évben a fehér gólyák esetében a fiókaszám átlagosan 2,35 volt fészkenként, ez az adat az előzetes számlások alapján idén 2,54 lett, vagyis nem hogy kevesebb, inkább több egyed vészelte át élete első, kimondottan veszélyes heteit.

A magasabb fiókaszám egyik oka épp az aszályos időszak. Kelepelő kedvenceink hazatérése ugyan idén 1-2 hetet késett, emiatt pedig valamivel kevesebb volt a lerakott tojások száma, mégis több utód élte meg a nyár utolsó havát. A kikelt fiókákat ugyanis a májusi-júniusi esős, viharos időjárás rendszeresen megtizedeli, idén azonban az ilyen viharok elmaradása javította a kis gólyák túlélési esélyeit.

A gólyák ráadásul roppant jól alkalmazkodnak a szélsőséges körülményekhez, ahogy az MME kiemeli:

„A fehér gólya rendkívül jól alkalmazkodik a költési időszak jelentős részében száraz élőhelyekhez, ahol tápláléka alapvetően rovarokból, ezen belül is az itt jellemző sáskákból áll (afrikai telelőterületén egyes törzsek sáskamadárnak hívják). A faj szárazságtűrő képességét az is jól szemlélteti, hogy világállományának két legnagyobb egyedszámú költési csomópontja közül az egyik Spanyolország (a másik Lengyelország, Belarusz és a Balti-államok területe), ahol a mostani időjárásunknál jóval melegebb és szárazabb viszonyok uralkodnak. Sikerességét tovább növeli, hogy úgynevezett opportunista faj, azaz azt a zsákmányt, táplálékot fogyasztja: kisrágcsálók, madárfiókák, gyíkok, kígyók, békák, halak, rákok, dögök, élelmiszerhulladék – bármi, amit le tud nyelni -, ami adott helyen és időben a legkönnyebben megszerezhető. Pont az egér és pocokfogyasztó képessége teszi lehetővé, hogy egyes példányai gond, emberi segítség nélkül át tudjanak telelni hazánkban is.”

Az MME felhívja a madárbarátok figyelmét, hogy a fenti okok miatt semmiképpen ne etessék vagy itassák a madarakat, hiszen az egészséges példányok képesek gondoskodni magukról. A sérült, legyengült példányokról, a fészekben magukra maradt röpképtelen fiókákról pedig a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatát kell értesíteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek