1 évnél régebbi cikk

Kezdődik a bajnokság, de hány fokban és hol fognak játszani a kosarasok?
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Kezdődik a bajnokság, de hány fokban és hol fognak játszani a kosarasok?
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined

A kosárlabda-szövetség elnöksége kiemelten foglalkozott az energiaárak növekedésével, amely a pandémiánál nagyobb kihívás elé állítja a sportágat. Pénteken kezdődik a bajnokság, a csarnokokban legalább 16 foknak kell lennie, de fűtési szezonban "központi termekben" is játszhatnak a csapatok.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökségében több fehérvári (kötődésű) tag is található: Balsay István, Cser-Palkovics András, Halm Rolland, Pukler Gábor. Ez persze a most alkotott állásfoglalás esetében nem mérvadó, hiszen az a sportág egészére vonatkozik, de nem mellékes, hogy az Arconic-Alba Fehérvár is érintett a témában.

Az MKOSZ honlapján megjelent írás szerint „úgy tűnik, a túlélés érdekében tett intézkedések a 2022–2023-as szezonban is felülírhatják a szakmai szempontokat”. Ezért a szövetség a szabályzati keret- és feltételrendszer lazításával tudja segíteni a bajnokságok lebonyolítását. 

Magyarán nem lesznek olyan szigorúak az előírások, mint normál esetben lennének:

16 fok fölött már lehet mérkőzést rendezni a csarnokokban, és 20 fok alatt az előírásszerű mérkőzésfelszereléshez bármilyen színű és hosszúságú aláöltözetet viselhetnek a sportolók. A csapatok megszokott, nagyobb csarnokuk helyett kisebb befogadó képességű teremben is játszhatnak megfelelő technikai felszereltség esetén.

További érdekesség, hogy a létesítmények általános bezárása esetén a fűtési szezonban az NB I A csoportos mérkőzéseket központi termekben is lejátszhatják a csapatok, oda-vissza utazással. Még nem tudni, ez hány klubot, illetve várost érinthet, de például Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc, aki egyben az MKOSZ elnöke is, már intézkedett, hogy a Tiszaligeti Sportcsarnok kizárólag a mérkőzésekre lesz nyitva, a Szolnoki Olaj tehát edzésekre nem használhatja a létesítményt.

Az Arconic-Alba Fehérvár saját kezelésében lévő Gáz utcai Alba Regia Sportcsarnok kapcsán még nem született ilyen döntés. Úgy tudjuk, Balássi Imre klubelnök szeretné, ha kigazdálkodnák az emelt árakat anélkül, hogy be kelljen zárni a csarnokot.

Ahogy megírtuk, Cser-Palkovics András polgármester a fehérvári sportklubok vezetőivel is egyeztetett a várható városi intézkedésekről. Ezen a területen is a távhőre vonatkozó díjak ismeretében lehet majd döntéseket hoznia a közgyűlésnek, hiszen kifejezetten nagy létesítményeknél (pl. uszoda, sportcsarnokok, atlétikai centrum) van távfűtés. A város valamennyi érintett szövetséget megkereste, hogy biztosítsanak támogatást a helyi egyesületeket befogadó sportlétesítmények rezsiköltségeihez, de egyetlen helyről sem érkezett pozitív válasz.

Az előző szezonban bronzérmes Alba péntek este Pakson játssza első mérkőzését a bajnokságban, hazai pályán pedig jövő szombaton, az Oroszlány ellen láthatják a szurkolók a csapatot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek