1 évnél régebbi cikk

Változások a bölcsődei és óvodai intézményhálózat működésében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Változások a bölcsődei és óvodai intézményhálózat működésében

Pénteki ülésén a városi bölcsődei és óvodai intézményhálózat működése kapcsán is döntést fog hozni Székesfehérvár Közgyűlése.

A sajnos folyamatosan csökkenő gyermeklétszám miatt változásokra van szükség - tájékoztatott az Önkormányzati Kommunikációs Központ. Ennek értelmében a Szeder Bölcsőde kifutó rendszerben befejezi működését, míg a Szivárvány Óvoda a Napsugár Óvoda tagintézményeként, a Püspökkertvárosi Tagóvoda pedig a Gyöngyvirág Óvoda tagintézményeként működik majd szeptembertől. 

Székesfehérvár Önkormányzata fenntartásában jelenleg 5 bölcsőde és 1 mini bölcsőde működik, ez egészül ki szeptembertől a Maroshegyen most épülő új bölcsődével. Sajnos a kapacitások egy része kihasználatlan, a 452 férőhelyből 51 üres. Az óvodák esetében még jelentősebben érzékelhető a gyermeklétszám-csökkenés, a 2725 betöltött óvodai férőhely egyötöde, azaz 559 üres a városi fenntartású intézményekben.

A kihasználatlan kapacitások, valamint a magánintézményekben és környező településeken is bővülő lehetőségek miatt az intézményrendszer átalakításáról tárgyal pénteki ülésén Székesfehérvár Közgyűlése.

A szakmai javaslat alapján a Szeder Bölcsőde a Százszorszép Bölcsőde tagintézményévé válik, majd kifutó rendszerben – 2023. szeptember 1. napjától 4, míg 2024 szeptembertől 2 csoporttal – 2025. augusztus 31. napjával befejezi működését. Így biztosított lesz, hogy minden kisgyermek, aki most odajár, ebben az intézményben fejezheti be a bölcsődét. Szerencsére minden szakember számára az önkormányzat az intézményhálózaton belül tud munkahelyet biztosítani.

A másik változás a Szivárvány Óvodát érinti: a szinte félkapacitással működő intézményből az oda járó kisgyermekek fele szeptembertől várhatóan iskolába megy tovább, a kihasználatlanság miatt így szeptembertől a jelenlegi kettőből egy épületben folytatja munkáját az óvoda, legfeljebb 4 csoporttal, a Napsugár Óvoda tagintézményeként. A Püspökkertvárosi intézmény pedig a Gyöngyvirág Óvoda tagintézményeként működik majd.  

Az érintett intézmények vezetőivel és dolgozói közösségeivel az önkormányzati egyeztetések megtörténtek, a döntést követően a szülők tájékoztatására is záros határidőn belül sor kerül. A gyermekek jólléte és fejlődésük zavartalansága elsődleges az önkormányzat számára, ezt a szempontot minden döntésnél első helyen veszik figyelembe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek