1 évnél régebbi cikk

Ilyen volt 2023-ban a mohai tikverőzés
·Kulttikverőzés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Ilyen volt 2023-ban a mohai tikverőzés
·Kulttikverőzés·Utolsó frissítés: undefined

A szokásoknak megfelelően, húshagyó kedden idén is megrendezték a hagyományos tikverőzést Mohán. A farsangi időszak végén, bohócok jelképesen megverik a tyúkokat és korommal kenik be a jelenlévők arcát a termékenység és a jó szerencse jegyében.

Ha Mohács, akkor busójárás, ha Moha, akkor tikverőzés. Idén sem szakadt meg a hagyomány, a Fejér vármegyei faluban. A húshagyó kedden megrendezett egyedülálló farsangi népszokás ismét tömegeket vonzott Mohára. A tikverőzés elnevezés a tyúkok jelképes megverésére utal, emellett pedig a bohócok korommal kenik be a tyúkok és a jelenlévők arcát, amely szokás a termékenységgel és a jó szerencsével van összefüggésben.

Kovács Sándorné, Moha polgármestere nem is hagyományként, hanem örökségként tekint a tikverőzésre: "Ez a pici falu ilyenkor megtelik aprajával, nagyjával, nagyon sok iskolából, óvodából érkeznek ide látogatók, aminek nagyon örülünk. A lányok fánkot sütöttek, hogy megkínáljuk őket és hogy élvezzék a farsangfarkának minden mozzanatát."

Az óvodás és iskolás csoportok külön készültek a mai napra, a legtöbb helyen előzetes felkészülés zajlott, így a gyerekek is tudták, hogy mire számíthatnak a tikverőzés kapcsán.

"Fontosnak tartjuk a hagyományok megőrzését, tiszteletét, hogy a kicsi gyerekek is tovább vigyék majd mindazt, amit a régiek és az őseink évente megéltek. Azért is fontos, mert a mohácsi busójárás nagyon híres, de az, hogy itt, a megyénkben is van lehetőség arra, hogy ezt a tikverőzést megnézzük, átélhessük, azt hiszem, ez egy páratlan lehetőség számunkra" - mondta el Rostási-Szabóné Eke Ildikó, a Zentai Úti Általános Iskola egyik tanára.

Mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek láthatóan nagyon jól érezték magukat az ünnepélyes délelőttön, a bohócok pedig természetesen nem rossz szándékkal kenték be az emberek arcát korommal. A sok vidám tekintetet és kormos arcot látva remélhetőleg mindenki számára szerencsés lesz az új esztendő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek