10 hónapnál régebbi cikk

A legmagasabb pontját érte el az Alba Aréna
·HírekAlba Aréna·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A legmagasabb pontját érte el az Alba Aréna
·HírekAlba Aréna·Utolsó frissítés: undefined

Elérte a legmagasabb pontját a székesfehérvári multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok épülete, ebből az alkalomból tartottak bokrétaünnepséget az Alba Arénában. A létesítmény 46 milliárdos kormányzati támogatásból valósul meg, és a tervek szerint év végére elkészül.

Az Alba Aréna épülete már jól látható a Budai útról is, a beruházás látványos szakaszhoz érkezett, most érte el a legmagasabb pontját az épület. Hagyományosan bokréta ünnepséget szerveztek ebből az alkalomból.

A közel 46 milliárd forintos kormányzati támogatással valósulhat meg a létesítmény, mely a tervek szerint az év végére készülhet el.

"Hiány volt a városban egy olyan modern, 21. századi csarnok tekintetében, ami nagy befogadóképességű és különböző programokat meg tudunk tartani. Ez most az Alba Aréna megépülésével megoldódik. A következő évtizedek vonatkozásában nagy jelentőséggel bír ez a közösségi tér. Hiszen csak és kizárólag akkor tudunk közösséget szervezni, ha vannak olyan helyek, ahol az emberek összejöhetnek, ahol jól érezhetik magukat. Különösen fontos ez egy olyan városban, amelyiknek a sport és a kulturális élete is régóta igényelt már egy ilyen teret. Rengeteg dologra alkalmas lesz az új aréna, de mellette a jégkorongcsapatunknak az új otthona lesz" - fogalmazott Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, aki a köszöntőjében azt is hangsúlyozta, hogy ez az épület nemcsak a helyi jégkorongcsapatnak lesz az otthona, hanem a magyar jégkorong-válogatott egyik központja lesz.

"Nem csak azért, mert maga a csarnok mindent tudni fog, ami ehhez kell, hanem azért is, mert itt van meg az a fantasztikus szurkolótábor, amelyik érti és érzi, hogy miért gyönyörű ez a sportág.

A lehetőségek adottak ahhoz, hogy bármely sportágnak helyet adjunk majd, és végre a fehérváriaknak nem kell elmenniük más városokba egy-egy nagykoncertért" - mondta a polgármester. 

Kapcsolódó
Így készül az Alba Aréna: látható, ahogyan formát ölt a csarnok

Az Alba Aréna épülete látványosan magasodik a Budai út mellett. A multicsarnok a jégkorongsporton kívül más sporteseményeknek, kulturális rendezvényeknek, koncerteknek is otthont adhat. A kivitelező bejáráson mutatta be a már fedett küzdőteret, valamint a hazai csapat öltözőjét is.

A Modern Városok Program keretében a kormány közel 46 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg az új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok. A támogató Honvédelmi Minisztérium a központi költségvetés terhére biztosítja a megvalósításhoz szükséges forrást.

"A fejlesztés keretében a városrészeket összekötő, új útkapcsolatok is kiépülnek, amelyek fehérváriakat segítik és a helyi gazdaság további fejlődését is szolgálják.

Egy új városrész születik Székesfehérváron, hiszen megvalósulnak olyan út- és közműfejlesztések, amelyek régóta meglévő igényként összekötik majd a Budai utat a Seregélyesi úttal"

- emelte ki a beruházás kapcsán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője.          

Az egész térség számára fontos az Alba Aréna multifunkciós csarnok, mely a gazdaság mellett a turizmusra is hatással lesz, mondta el Törő Gábor országgyűlési képviselő a fejlesztés kapcsán.  

A közel 22.000 négyzetméter nettó alapterületű létesítmény modern, minden igényt kiszolgáló épület lesz. A lelátón mintegy 6.000 fő, valamint a küzdőtéren további 2.250 fő elhelyezésére alkalmas csarnok a város új közösségi tere lesz, a sportmérkőzések mellett otthont adva kulturális programoknak, koncerteknek, vásároknak, nemzetközi és hazai konferenciáknak.

A csarnok monumentális szerkezetéről számos adatot elárult a kivitelező Market Építő Zrt. műszaki igazgatója Bajnok Sándor. Az ország legnagyobb mobildaruja dolgozott a 60 méter hosszú és 5 méter magas rácsos acélszerkezet beemelésén, amelyet 6 nap alatt 3 darupozícióból tettek a helyére a szakemberek.

A fehérvári jégkoronsport új otthonra talál majd a csarnokban, de a tervek szerint a sportág számára is bázis lehet a létesítmény. "A Magyar Jégkorong Szövetséggel egyeztetve van egy ilyen tervünk, és van fogadókészség is a szövetségben abban a vonatkozásban, hogy a fehérvári mellett a magyar hokinak, a magyar válogatottnak akár felnőtt, akár az ifjúsági, vagy a junior válogatottnak otthonává váljon ez a csarnok" - mondta el Gál Péter Pál a Fehérvár AV19 SC elnöke.                 

A tervezett ütemezéssel várhatóan 2023 végére teljessé válik a multifunkcionális csarnok kivitelezése, amelynek felelős tervezői Tarnóczky Tamás Attila építész és Balázs Mihály DLA Kossuth-díjas építész.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek