10 hónapnál régebbi cikk

Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén

 A kert a Denso Gyártó Magyarország Kft. jubileumi ajándéka a munkavállalóinak, a város közösségének.

Az Alba Dojo Taiko dob bemutatójával kezdődött a japánkert avatóünnepsége. Cser-Palkovics András polgármester beszédében elmondta, japánkertet csak tapasztalni érdemes, sem kép, sem szöveg nem adhatja át az értéket, amit képvisel, egy műalkotás, amelynek nincs szüksége kommentárra, a város egyik legkülönlegesebb műalkotása. A polgármester megköszönte a Denso felajánlását, a nagykövetnek pedig, hogy személyesen ellátogatott Székesfehérvárra.

"Hiszek abban, hogy egymás kultúrájának kölcsönös tisztelete az, amely a legjobban kikövezi az utat a világhoz, amelyben a népek és nemzetek békében élnek egymással. Ez a munka pedig a helyi közösségek, a települések szintjén kell, hogy kezdődjön. Ha ugyanis a polgáraink számára van kézzel fogható érték, amely megtestesít egy külföldi kultúrát, rögtön emberközelivé válik a diplomácia, az államközi kapcsolatok világa is" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester.

Masato Otaka, Japán magyarországi nagykövete elmondta, jelenleg mintegy 180 japán cég működik Magyarországon. A Denso az egyik legjelentősebb autóalkatrész gyártóként működésével támogatja a magyar gazdaságot.

"A Denso Magyarország tevékenységéhez természetesen Székesfehérvár együttműködésére is szükség van. Úgy hallottam, hogy a Denso adományokkal segíti a várost, többek között támogatja az oktatási intézményeket. Azzal pedig, hogy ez alkalommal japánkertet adományozott a városnak, remek lehetőséget biztosít a városiaknak a pihenésre. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet az eddigi együttműködésért, és remélem, ez a remek partneri kapcsolat a továbbiakban is folytatódni fog" - mondta el Masato Otaka.

Masato Otaka arra hívja fel a figyelmet, hogy a japánkert élő dolog, mindig lehet tovább bővíteni, szeretné, ha ez meg is történne. Kitano Masayuki, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke elmondta, 25 éve alapították meg a Densot Székesfehérváron. A japán kert az elmúlt évek iránti hálát és a jövő felé támasztott reményeket fejezi ki.

Chikara Sugano japán fuvolaművész, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első fuvolistájának előadása után átvágták a szalagot és a résztvevők beléphettek a kertbe, amelyet egy bonsai mester segített kialakítani. A kertbe egy torii kapun keresztül lehet belépni, amely Japánban a földi világ és a másvilág közötti átjárót szimbolizálja. Székesfehérváron a kapun átlépve megtapasztalható Japán egy részlete, és lehetőség van benne elcsendesedni a mindennapokban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek