6 hónapnál régebbi cikk

Több fehérvári projekt is a startvonalon, az EU-tól függ az indulásuk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Több fehérvári projekt is a startvonalon, az EU-tól függ az indulásuk

A Bakony utca és a nyugati elkerülő összekötése, valamint a Fehérvár Tüdeje II. üteme is szerepel azon a projekteklistán, amelyeket a város az – egyelőre nem érkező – európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból tervez megvalósítani. Székesfehérvár mindenképpen elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, amelyeket Cser-Palkovics András polgármester közzétett.

„A vármegyével és városunk érintett intézményeivel közösen mi a startvonalon állunk, a decemberi közgyűlés jóváhagyását követően, a források rendelkezésre állása esetén több beruházás azonnal indulhatna. Ezzel persze a legtöbb város így van, nem véletlenül fogadtuk el nyáron minden megyei jogú város vezetőjével, pártállástól függetlenül az EU-t felszólító, források mihamarabbi biztosítását kérő közös nyilatkozatot. Remélem, hogy a megyei jogú városok egységes és demokratikus kiállásának talán lesz is foganatja!” - írja a polgármester abban a Facebook-posztban, amely a tervezett fejlesztések listáját is tartalmazza.

Hangsúlyozza, ezek mellett jelentős beruházásokat szeretnének nemzeti (kormányzati és városi) forrásokból is elérni a következő években. Erre minden remény meg is van, hiszen jelenleg is számos fejlesztés zajlik Székesfehérváron.

A tervezett fejlesztések listája:

  • A Bakony utca és a nyugati elkerülő összekötése bő 3,5 milliárd forintos projektje elő van készítve, a beruházást a források érkezése esetén viszonylag gyorsan el lehetne indítani.
  • Az Úrhidai út felújítása is a tervek között szerepel, minden arra közlekedő számára ismert, hogy nagyon időszerű lenne már a felújítása. Az önkormányzat elkötelezett, hogy a fejlesztési programjának keretében megvalósítja azt.
  • Folytatódik a történelmi Belváros megújítása a Szent István tér és vele a Kossuth és Táncsics utcák irányába.
  • A Fehérvár Tüdeje Program II. ütemének folytatására 400 millió forintot szeretnének költeni, emellett a maroshegyi városrészben (valamint városi forrásból a Feketehegyen) is kialakítanának a túrózsákihoz hasonló szabadidős, szabadtéri sportcentrumot.
  • A zöldberuházások között fontos szerepe volna az Aszal-völgy biodiverzitási szempontból indokolt beavatkozásoknak, illetve a Gugásvölgyi-tározó rendezésének.
  • Több mint egy milliárd forintot szeretnének fordítani a középületeink, kiemelten az óvodák és bölcsődék energetikai fejlesztésére, ez elsősorban napelem-rendszerek telepítését jelenti. Projektekben már nemcsak a megújuló-energia előállítására, hanem tárolására is vannak elemek, amely a legtöbb szakértő szerint a legfontosabb lépés lenne az energiahatékonyság terén.
  • Több mint 1 milliárd forintot szeretnének fordítani okos-hálózatok kiépítésére, ilyen volna például az okosparkolási rendszer, vagy akár az élő buszjárat-követő hálózat is.

"Persze a különböző konkrét projektek nagyobb ún. "prioritásokba", tehát csomagokba vannak szervezve, melyeknek meghatározott, átfogóbb stratégiai célokat kell elérniük. Például az energetikai korszerűsítéseknek klímacélokat kell szolgálnia, a szabadidőparknak a "humán-infrastruktúra javítását" (elnézést, uniós-bürokratikus szaknyelv) és így tovább. Ha egy adott, konkrét projektet akár az EU, akár a Kormány nem lát megfelelőnek, akkor egy sor másik, szintén konkrét tervet tudunk a helyükre tenni, ezeket hívjuk tartalékprojekteknek. Ezek állásáról a jövőben is folyamatos tájékoztatást adunk majd" - hangsúlyozza a posztban Cser-Palkovics András, amelyet teljes egészében itt lehet olvasni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek