3 hónapnál régebbi cikk

Okos zebrák segítik a balesetmentes közlekedést Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Okos zebrák segítik a balesetmentes közlekedést Székesfehérváron

Számos helyszínen segítik Székesfehérváron a biztonságos közlekedést okos zebrák. A városban már 10 helyen van gyalogátkelést jelző, fényt adó készülék és a fejlesztés még közel sem ért véget.

Szürkületben, éjszaka is jól lehet látni, hogy a készülék fényjelzéseket ad, amikor a gyalogos a zebrára lép. Az elmúlt két évben három helyszínen próbált Székesfehérvár önkormányzata biztonságos gyalogátkelőhelyet kialakítani.

"Kiválasztottuk azt, ami minden visszajelzés alapján jól működött, és tényleg hasznos volt mind az autósok mind a gyalogosok biztonsága érdekében. Nagy öröm, hogy ez egyébként egy magyar és székesfehérvári innováció eredménye. Újabb 10 helyszínen került kialakításra ilyen biztonságos gyalogátkelő 2023-ban önkormányzati beruházásként és fejlesztésként" - fogalmazott az fmc.hu-nak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki hozzátette, a napelemmel működő készülékeket darabonként közel négy millió forintból telepítették.

Nemcsak figyelemfelkeltőek, hanem forgalmat is számolnak és információ nyerhető arról, hogy az autósok megálltak-e, amikor a fény bekapcsolt. 

"A rendszer gyűjti az átkelési adatokat irányonként, napszakonként, továbbá az üzemeléséhez szükséges adatokat is gyűjti. Ha meghibásodás történne, azonnal jelzést ad le, így nagyon hamar be tudunk avatkozni, illetve a döntés előkészítésben a statisztikai adatok szintén fontosak lehetnek az önkormányzat részére is" - foglalta össze a tudnivalókat Nagy László, a Visible Crossing Kft. ügyvezetője.

"Ez elsősorban a gépkocsivezetők részére jelzi azt, hogy a gyalogos átkelőhely közvetlen közelében gyalogos van. Ezzel különösen éjszaka és a korlátozott látási viszonyok mellett segíti a gyalogosok észlelhetőségét" - tette hozzá Májer László. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti főelőadója hangsúlyozta, a gyalogosnak az úttestre lépés előtt ugyanúgy körbe kell néznie az okos zebránál is és meg kell győződni arról, hogy a járművezető észlelte és az elsőbbséget biztosította.

Többen kérték, hogy például a Várkörúton, a Rákóczi úton telepítsenek okos zebrákat, így a fejlesztés a városban folytatódik. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek