2 hónapnál régebbi cikk

Hidegek a radiátorok, fáznak több belvároskörnyéki társasházban
·Hírekfűtés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Hidegek a radiátorok, fáznak több belvároskörnyéki társasházban
·Hírekfűtés·Utolsó frissítés: undefined

Számos észrevétel érkezett szerkesztőségünkhöz a belváros környékéről: több társasházból arra panaszkodtak az ott élők, hogy hideg van a lakásukban. Ezek a lakások az 1-es számú Lakásfenntartó Szövetkezethez tartoznak, felkerestük a szövetkezetet és a Széphőt is, hogy kiderítsük mi lehet a probléma.

"Nappal meleg van, éjszaka viszont itt vannak a mínuszok. A radiátorok hidegek, fáznak több belváros környéki társasházban" - ezzel a panasszal fordultak a lakók szerkesztőségünkhöz. Az ott élők közül többen azt sem értik, miért nem lehet néhány fokot emeltetni a Széphővel. A kérdéssel megkerestük a Széphő Zrt-t. Szauter Ákos vezérigazgató elmondta, hogy a távhőszolgáltatásban működő hőközpontok automataüzeme a külső hőmérsékleti viszonyokhoz alkalmazkodik. A fűtési időszakban, melegebb időjárás estén így a radiátorok napközben csak kevés hőt adnak le.

"Mindig érdemes megnézni, hogy magában a helyiségben hideg van-e, nem önmagában a radiátort ellenőrizni. Természetesen ezt a szabályozást ezt igény szerint mi állítjuk be, de azt hogy milyen legyen, hány fokos legyen ez a víz azt a társasházaknak a közössége tudja kérni a közös képviselőn vagy pedig a a lakásszövetkezeten keresztül. Ennek a változtatására természetesen van lehetőség. Részükről nincs annak akadálya, hogy magasabb hőmérsékletű víz legyen, tehát mi az energiával ott vagyunk a hőközpontokban, és azt tud át tudjuk adni amennyiben erre igény van" - hangsúlyozta Szauter Ákos, aki azt is elmondta, ennek van többletköltsége van, hiszen minden energia, amit átadnak a háznak az költséget jelent, de az nem sokszorosa a korábbi díjnak.

A lakók között elterjedt ugyanis az az információ, hogy ez ötszörös díjat jelent majd a fűtési számláikban. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy 1-2-3 fokos előremenő vízhőmérséklet-emelés nem okozhat ilyen mértékű többletköltséget. Amennyiben a lakóközösség tehát úgy ítéli meg, hogy a fűtés nem megfelelő, abban az esetben változtatási igényüket jelezhetik a közös képviselőnél, akik a fűtési görbe módosításának érdekében felveszik a kapcsolatot a SZÉPHŐ Zrt-vel.

Megkerestük a Székesfehérvári 1-es számú Lakásfenntartó Szövetkezet is. Farkas Béla ügyvezető válaszolt arra, hogy milyen fűtési protokollt alkalmaznak.

"Nagyon sokon múlik az, hogy valaki a lakásában fázik vagy nem fázik. A fűtési rendszer mindenhol szabályosan működik, a Széphő nagyon rugalmas áll hozzá. Bármi problémát vagy hibát jelentünk azonnal lépnek rá. Ami nagyobb probléma, hogy mi a fűtési előremenő hőmérséklethez csak úgy tudunk hozzányúlni, beleavatkozni, ha a lakástulajdonoknak két harmada része hőmérséklet változást kér, különben mi nem nyúlunk hozzá a viták elkerülése végett" - mondta el Farkas Béla, aki szerint a fűtési időszakban továbbra is gondot okoz, hogy sokan még mindig csőről fűtenek.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy minden épületnek saját hőközpontja van, a hőmennyiséget az adott épületnél veszik át, ezt követően az átvett hőmennyiség után fizetnek a lakók. Farkas Béla kérdésünkre elmondta, hogy a lakásszövetkezet működési területéről nincs tudomása, hogy bárki is jelezte volna, hogy emeljék ezt a fűtési hőmérsékletet. Amennyiben érkezik ilyen jelzés intézkednek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek