4 hónapnál régebbi cikk

LombKoronás Székesfehérvár: keddtől lehet pályázni az őszi fákra
LombKoronás Székesfehérvár: keddtől lehet pályázni az őszi fákra

A győztes pályázóknak legalább három évig gondozniuk is kell majd az elültetett facsemetét.

A Virágos Székesfehérvár pályázat mintájára a tavalyi évben LombKoronás Székesfehérvár névvel faültetési pályázatot indított a Városgondnokság. Idén is lehetőség lesz pályázni ingatlanonként egy konténeres facsemetére, melyet a földben és föld fölött futó közművek miatt a Városgondnoksággal egyeztetve lehet majd elültetni és gondozni, kizárólag közterületen, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK).

Kizárólag azok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy minimum három évig gondozzák is az általuk elültetett facsemetét. Várostűrő díszfákat kapnak a pályázók, de cserjéket és a vadszőlőt is most lehet kérni a kukaketrecekhez.

A pályázati felületen 2024. május 28-tól egészen június 11-ig lesz lehetőség jelentkezni. Idén is fotóval szemléltetett pontos területmeghatározással lehet pályázni. A jelentkezés visszaigazolásakor a Városgondnokság szakemberei megvizsgálják, hogy az adott területen megvalósítható-e a fatelepítés. Amennyiben ezt a közművek nem teszik lehetővé, a kertészmérnökök a megjelölt helyszín közelben egy alternatív helyet javasolnak majd. Ha a pályázó által megjelölt területen a védőtávolságok betartásával lehetséges a faültetés, a jelentkezés elfogadásra kerül.

A fák kiosztása az iparcikk piac mellett, a Halász utcai parkolóban lesz, melynek pontos időpontjáról a sikeresen pályázók a megadott e-mail címükön kapnak tájékoztatást. Az átvétel során minden pályázó aláírásával igazolja majd, hogy a kapott fát örökbe fogadja, és azt gondozni is fogja három éven keresztül.

A sikeresen pályázók számára a Városgondnokság előzetesen kijelöli a tervezett ültetés pontos helyét, hogy biztosított legyen a közművektől a megfelelő védőtávolság, továbbá minden résztvevő részletes ültetési és gondozási szakmai útmutatást is kézhez kap a növény mellé, amit a regisztrációnál megadott e-mail címre is elküld a Városgondnokság.

Fontos, hogy – akárcsak a Virágos Székesfehérvár pályázat esetében – a kiosztást követően, megszabott határidőn belül fényképpel igazolni kell majd a kiültetés helyét oly módon, hogy a helyszín a fotó alapján egyértelműen beazonosítható legyen.

A facsemeték gondozása különösen fontos és felelősségteljes munka az első három évben, éppen ezért a pályázóknak vegetációs időszakban egy-egy fényképet kell majd készíteni a növényről, melyről szintén értesítést küld majd a Városgondnokság.

A facsemeték mellé egy-egy darab támasztókarót és a kikötéshez szükséges gurtnit is biztosít a Városgondnokság. 

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek