2 hónapnál régebbi cikk

Vigyázzunk a motorcsónakon – legfontosabb az élet védelme
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Vigyázzunk a motorcsónakon – legfontosabb az élet védelme

A nyári időszakban sokan választják a folyókat, tavakat, tengereket úticélul és hajóval vagy csónakkal is kirándulnak. Motorcsónak balesetekről egyre sűrűbben lehet hallani, azonban ezek az esetek kis odafigyeléssel elkerülhetők, illetve kezelhetők lennének.

A Velencei-tavi Vízi Sportiskola számos lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra. A vitorlázás és a motoros hajózás szerelmesei itt megtalálhatják számításukat. Azonban mostanság számos hajóbalesetről lehet hallani, az is előfordul, hogy kigyullad a vízi alkalmatosság, pedig a balesetek nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Szaniszló Péter hajós oktatót arról kérdeztük, hogy hogyan lehet megelőzni, a benzingőz motortérbe kerülését.

„Természetesen, hogyha előre kiszellőztetjük, van erre külön gomb is általában néhány motorcsónakon, a beépített motorosoknál, de egyébként a motoron, benzinkannán is van egy szuszogó szelep, ezt megnyitjuk indítás előtt, pár másodperc alatt átszellőztetjük és indulhat a motorcsónakázás, a szabadidő hasznos eltöltése" – mondta Szaniszló Péter.

A szakember azt mondja, hogy egy baleset kapcsán a cél mindig az élet megóvása és bizonyos esetben szükséges lehet vízbe ugrással elhagyni a hajót, természetesen a megfelelő védőfelszerelésben.

"Az az alaptézis, hogy a hajót nem hagyjuk el semmilyen esetben sem. hogyha baleset történik, süllyed vagy kigyullad  hajó, akkor a legalapvetőbb, hogy elhagyjuk azt, természetesen mentőmellényben, ami jó ha van, kötelező is, hogy legyen" – fogalmazott Szaniszló Péter.

A megfelelő védőfelszerelés használata tehát életet menthet, ezért mindenképpen szükséges, hogy a hajó kapitányának utasításait betartva, valamint az élet védelmét szem előtt tartva viselkedjünk hogyha megtörténik a baj.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek